https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otuzilci-upozornovali-na-prirodni-hodnoty-labe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otužilci upozorňovali na přírodní hodnoty Labe

15.7.2003 16:11 | ŠPINDLERŮV MLÝN (EkoList/ČTK)
Stovky lidí se v neděli ponořily do Labe. Přes nepříliš vlídné počasí tak chtěly skupinky nadšenců po celé délce toku upozornit především na ekologický význam naší nejdelší řeky. Sdružení Arnika, hlavní iniciátor Slavností Labe, je i přes nižší účast než vloni s průběhem spokojeno.
 

Chladná voda ve Špindlerově Mlýně moc plavců nelákala.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Nejčistší voda čekala na plavce ve Špindlerově Mlýně, kde bylo koupání spojeno s oslavou 210. výročí založení města a s křtem katalogu Aktivní dovolená v Krkonoších. Před desítkami přihlížejících se do 13 °C teplé vody odvážili čtyři lidé. "Je mi pěkná zima," prohlásila po koupeli jedna z nich, Markéta Bartošová z Arniky. Nízký počet účastníků mohla zapříčinit i skutečnost, že ve Špindlerově Mlýně se kvůli nízkému stavu řeky nedalo ve vodě plavat, ale spíš plácat.

"Čekal jsem víc lidí na koupání a v soutěži pro dospělé. Naopak soutěž pro děti byla nadmíru úspěšná," zhodnotil průběh slavnosti Radek Drahný z Turistického informačního centra ve Špindlerově Mlýně, které koupání a následující soutěže o nejhezčí vílu pořádalo. Asi 15 lidí se vrhlo do řeky ve Vrchlabí, kde byla součástí programu i meditace s prosbou o usmíření s řekou.

"Je mi zima," prohlásila Markéta Bartošová po koupání.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Hojnější účast byla ve středních Čechách, a to i přesto, že řeku při loňských záplavách znečistily jedy z neratovické Spolany. "Rozbory sedimentů z Labe pod Neratovicemi zadané Arnikou v říjnu 2002 prokázaly v řece vysoké koncentrace polychlorovaných bifenylů," prohlásil například hlavní koordinátor Slavností Labe Jan Dostál z Arniky. I tak desítky odvážlivců s koupáním neváhaly. I jim více než znečištěná řeka vadilo chladné počasí. "Je trošku chladno, ale bylo to příjemné," řekl plavec Marek Šilhan.

V Lysé nad Labem se návštěvníci sešli na pravém břehu řeky pod mostem přes Labe. Odvážlivci mohli do vody vstoupit bez větších obav ze znečištění řeky. Již na první bylo pohled zřejmé, že šance vykoupat se v Labi využilo více lidí než v Mělníku.

Zaplavat v Labi si ve svém městě přišel litoměřický senátor Zdeněk Bárta. "Fandím lidem, kteří fandí přírodě, proto jsem tady," řekl ČTK. Podle svých slov se cítil po koupeli báječně. "Mrzí mě jen nízká účast, ale snad to bude v příštím roce lepší," uvedl Bárta. V Litoměřicích se u řeky sešlo zhruba 15 lidí.

Nejrozsáhlejší oslavy se konaly v Děčíně, kde se na programu kromě Arniky podílely i Deníky Bohemia, město Děčín, Rádio Děčín a CHKO Labské pískovce. Přestože tu koupání neprobíhalo, na nábřeží se přišly podívat tisíce lidí.

Starosta a místostarosta Špindlerova Mlýna křtí katalog Aktivní dovolená v Krkonoších.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Organizátoři se snaží upozornit na obrovský potenciál, který řeka skrývá. Labe podle nich není pouze dopravní cestou, ale také přírodním prostředím, domovem řady živočišných a rostlinných druhů. Nezanedbatelný je také rekreační a turistický potenciál řeky.

Slavnosti Labe jsou pokračováním Mezinárodního koupacího dne na Labi, kterým v loňském roce Arnika spolu s německou nadací Deutsche Umwelthilfe zahájila tradici koupání v Labi a oslavy živoucí řeky. Na celém toku se loni akce zúčastnilo okolo 100 000 lidí, až 15 000 odvážlivců se vykoupalo. V ČR se koupacího dne zúčastnilo na 11 místech asi 10 000 lidí, bezmála tisíc z nich se koupalo.

"Loňský ročník byl větší. Je to způsobeno povodněmi, letos lidé nevědí, kde se mohou koupat" řekla EkoListu Lenka Mašková z Arniky. Její kolega Jan Dostál je spokojenější: "Jsem s průběhem oslav nadmíru spokojený, hlavně s účastí v Děčíně."

V Německu se letos koupací dny konají v různých termínech. Podle Jana Dostála z Arniky se jeden z nich bude konat o nadcházejícím víkendu v Drážďanech. Velký koupací den je pak plánován na rok 2005, kdy by se měl uskutečnit Evropský koupací den v řekách po celém kontinentu.


reklama

 
Jan Stejskal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist