https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovocnari-cekaji-nizsi-urodu-jablek-a-vyssi-ceny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovocnáři čekají nižší úrodu jablek a vyšší ceny

2.10.2001 18:18 | PRAHA (ČIA)
Zhruba o 20 procent nižší úrodu jablek ve srovnání s dlouhodobým průměrem očekává letos Ovocnářská unie ČR (OU). Uvádí se to v dokumentu, který dnes ČIA poskytl tajemník OU Martin Ludvík.
 

Celková sklizeň jablek by podle Ludvíka měla dosáhnout 235 tisíc tun, z toho 135 tisíc tun vyprodukují pěstitelé v intenzivních a 100 tisíc tun v neintenzivních sadech. "Ve srovnáním s loňskou úrodou, která byla nejvyšší za posledních 10 let, tak bude sklizeň nižší o 49 procent. "V intenzivních sadech však můžeme mluvit o průměrné sklizni, která by měla být nižší jen o šest procent ve srovnání s dlouhodobým průměrem. Velmi slabá úroda se očekává v neintenzivních sadech, zahradách a alejích, kde je proti loňsku předpoklad sklizně o 62 procent nižší a bude tak zřejmě jednou z nejslabších za posledních několik let," informoval Ludvík.

Tato situace spolu se situací na trzích Evropské unie se podle ovocnářů promítne do předpokládaného cenového vývoje. Letošní odhad sklizně jablek v EU je totiž o 10 procent nižší než loňská sklizeň. Také zásoby jablek z minulé sklizně jsou v Unii jedny z nejnižších za poslední léta, proti loňsku o 40 procent. "Současné odbytové ceny producentů jablek jsou například v Německu o 30 až 50 procent vyšší než v posledních dvou letech a i současné ceny dovážených jablek do ČR jsou dvojnásobné," upozornil Ludvík.

Průměrná cena pro pěstitele by mohla podle Ludvíka oproti loňsku vzrůst o 30 až 50 procent, spotřebitelské ceny se vrátí na dlouhodobě průměrné ceny z minulých let. "V žádném případě nepůjde o nějaké razantní zdražování, tedy alespoň ne po dobu, kdy bude na trhu vyrovnaná nabídka tuzemských i dovozových jablek," zdůraznil Ludvík.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist