https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palas-narodni-parky-mohou-tvorit-honitby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palas: Národní parky mohou tvořit honitby

25.2.2003 08:41 | PRAHA (ČIA)
Dosud neprezentovaným důsledkem verze novely mysliveckého zákona přijaté nedávno parlamentem je možnost organizací v působnosti státu tvořit honitby. V rozhovoru pro ČIA to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Podle jeho slov mezi takové organizace patří například dominantní tuzemský vlastník lesů - Lesy České republiky, Pozemkový fond ČR, akciové společnosti Povodí nebo národní parky. Pokud by myslivecký zákon novelizován nebyl, podléhala by tvorba honiteb v případě státních podniků finančním prokuraturám.
 

Palas v rozhovoru rozhodně odmítl, že novela nahrává zájmům myslivecké lobby a že jde proti zájmům vlastníků lesů. "Zákon naopak vlastníkům vychází vstříc, vždyť honitby nemůže tvořit nikdo jiný než vlastníci. Poslanecká verze neudělala nic ve prospěch myslivců, ale naopak zjednodušila situaci vlastníkům a obcím," zdůraznil Palas.

Dosavadní praxe byla totiž podle původního znění mysliveckého zákona taková, že ke vzniku honebních společenstev byly třeba veškeré výpisy z katastru nemovitostí na každou parcelu zamýšlené honitby. "V některých případech šlo o několik tisíc parcel, každý takový výpis stojí 100 korun, takže tvorba honebního společenstva vycházela i na několik desítek tisíc korun," konstatoval Palas. Nyní je podle ministra třeba pouze soupis příslušných parcel a jejich mapa. Parlament také podle ministra vrátil právo obcím účastnit se na tvorbě honiteb i v případě, že nemají v honebnním společenstvu majoritu. Podle senátní verze totiž obce, jejichž podíl ve společenstvu byl nižší než 51 procent, nemohly být členy honebních společenstev, ale jejich pozemky byly k honitbě přičleněny. "Obce by tak nemohly uplatňovat vlastnická práva," uvedl Palas.

Důvodem vyjmutí obcí z honebních společenstev byla přitom obava některých poslanců a senátorů, že by obce musely stejně jako další členové společenstev ručit svým majetkem za škody, které honebnímu společenstvu vzniknou, a že by tedy mohly v případě problémů společenstev přijít o obecní majetek. "My jsme ale přijali princip, že každý odpovídá za svůj majetek, i vlastníci, i obce," řekl Palas. Myšlenku, že by obce díky problémům honebních společenstev, v nichž budou účastné, zkrachovaly, pokládá ministr za absurdní.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist