https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palas-nesouhlasi-s-protesty-zemedelcu-proti-vstupu-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palas nesouhlasí s protesty zemědělců proti vstupu do EU

17.10.2002 16:48 | PRAHA (ČIA)
Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas pokládá za chybnou "takovou rétoriku některých představitelů zemědělské prvovýroby, která brojí proti vstupu ČR do Evropské unie" (EU). Uvedl to dnes ve svém vystoupení k zahájení 4. mezinárodního agropotravinářského veletrhu Pragaaagro 2002 v areálu výstaviště v Praze - Letňanech.
 

Zemědělci by si měli podle Palase uvědomit, že vstupem do EU padnou zábrany, které nás v této chvíli obklopují. "Chtěl bych širokou zemědělskou veřejnost ujistit, že naši vyjednavači vyjednají takové podmínky, které budou znamenat srovnatelné místo našich zemědělců s jejich kolegy v zemích EU. Naším cílem není vytvořit podmínky, kdy by naši zemědělci byli v řadách zemědělců EU outsidery, ale naopak takové podmínky, které budou znamenat jejich rovnoprávné postavení na evropském trhu," zdůraznil Palas.

Existenci zemědělské výstavy v Praze ministr podporuje, zejména jako komunikační most mezi venkovem a městem. "Především občan, který žije ve městě, vnímá české zemědělství pouze přes potraviny na pultě, ale nevnímá to, co předchází jejich výrobě, obrovské úsilí našich zemědělců, chovatelů a celkový systém našeho zemědělství," řekl Palas.

Ministr dnes také stručně komentoval aktuální situaci českých zemědělců, poznamenanou zejména propadem cen, nižší sklizní a částečně i srpnovými povodněmi. "Ministerstvo zemědělství již vyčlenilo 1,2 miliardy korun na částečnou eliminaci a kompenzaci těchto škod. Hledáme další prostředky, abychom zemědělcům propad cen ulehčili," dodal Palas.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist