https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palas-prevest-statni-lesy-krajum-je-nerozumne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palas: Převést státní lesy krajům je nerozumné

13.3.2002 17:13 | PRAHA (ČIA)
Státní lesy by měly být podle předsedy parlamentního zemědělského výboru Jaroslava Palase (ČSSD) "nezcizitelné, neprodatelné a nepřevoditelné". Uvedl to dnes v rozhovoru pro ČIA v reakci na množící se hlasy krajů usilujících o převod majetku státního podniku Lesy České republiky (LČR) pod svou působnost.
 

Podle Palase je les nenahraditelnou složkou životního prostředí a hospodaření v něm znamená neohrozit ekosystém a veškeré veřejné funkce lesa. Zásahy do jeho systému se mohou projevit třeba až v horizontu 100 let," konstatoval. Stát proto na zajištění veřejného zájmu v lesích nemůže rezignovat.

"Právě z toho důvodu se zrodila myšlenka na vytvoření Státního fondu rozvoje lesního hospodářství, která zakládá možnost uceleného financování nejen rozvoje hospodářství, ale také výzkumu, výchovy a prevence, samozřejmě za účasti krajů," řekl Palas. Návrh zákona, jehož je hlavním autorem, přitom podle jeho slov "umožní soustředit výnosy z lesů ve vlastnictví státu tak, aby z nich bylo skutečně možné financovat státní lesnickou politiku". Současné zdroje tvoří v zásadě jen odvody ze zisku před zdaněním z řad současných správců lesního majetku.

Kraje přitom již vyvinuly legislativní iniciativu, která by měla ústit do novely zákona 157/ 2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů. V odstavci dva tohoto návrhu se předpokládá převod majetku LČR na kraje. Ministerstvo zemědělství však tento návrh, stejně jako Palas, nepodporuje.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist