https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palas-zakon-o-potravinach-by-mel-vice-chranit-spotrebitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palas: Zákon o potravinách by měl více chránit spotřebitele

9.1.2003 12:14 | PRAHA (ČIA)
Bezpečnost potravin a ochrana tuzemského spotřebitele je podle ministra zemědělství Jaroslava Palase hlavním důvodem, proč je třeba novelizovat stávající podobu zákona o potravinách. Uvedl to na dnešním setkání s novináři.
 

"Trápí nás velice neadekvátní tlak obchodních řetězců na výrobce potravin," konstatoval Palas. Řetězce totiž podle jeho slov tlačí dodavatele do takových cen, do kterých se lze vejít často pouze na úkor kvality dodávaných produktů. Nejhorší jsou v tomto smyslu podle Palase takzvané cenové akce řetězců, v zásadě tendry na dodávky co nejlevnějšího zboží. Protože dodávky potravin do řetězců znamenají jistotu významného odbytu produkce, snaží se jejich výrobci do vyhlášených cen "vejít", výrobky pak ale neobsahují všechny složky, které by v nich měly být. "Pokud chce řetězec za nějakou nízkou cenu nakupovat nějaké výrobky od potravinářů, nechť nese takový výrobek název a logo řetězce. Nemůže se ale jmenovat například gothajský salám, když tomuto názvu levný výrobek neodpovídá," zdůraznil ministr.

Do zákona o potravinách by tak bylo třeba podle Palase implantovat některé zásady o kvalitě potravin, které by nahradily dřívější Československé státní normy (ČSN). "Například ze zákona závazné receptury," uvedl ministr.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist