https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palas-zamerit-projekty-sapard-na-budoucnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palas: Zaměřit projekty SAPARD na budoucnost

15.4.2002 13:44 | PRAHA (ČIA)
V nekonfrontačním postavení vůči sobě, především v rámci jednotlivých regionů, by měly být podle dnešního vyjádření předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslava Palase projekty na čerpání finančních prostředků v rámci programu SAPARD. Podnikatelé by měli podle jeho názoru například v zaměření projektů rozlišit budoucí produkční a neprodukční oblasti, a podle toho volit příslušné programy v rámci jednotlivých opatření SAPARD.
 

"V teritoriích předpokládaného produkčního zemědělství by bylo vhodné čerpat bruselské zdroje především na "Investice do zemědělského majetku" a "Meliorace a pozemkové úpravy", v oblastech spadajících mezi půdně a klimaticky znevýhodněná území volit spíše projekty v rámci opatření "Trvale udržitelný rozvoj venkovských oblastí," domnívá se Palas.

V rámci území, které spolu na základě historických vazeb a obdobných přírodních podmínek logicky souvisí, by tedy nemělo jít zaměření projektů proti sobě. "Prostředků nakumulovaných pro program SAPARD za tři roky není málo, ale není jich zase tolik, abychom s nimi zbytečně plýtvali," říká Palas.

První kolo podávání žádostí na schválení projektů v rámci programu SAPARD začalo dnes a potrvá do 15. května do 12.00 hodin. Z bruselských zdrojů je na projekty v současné době podle ministra zemědělství Jana Fencla připraveno zhruba 2,4 miliardy korun.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist