https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palau-raj-potapecu-zakaze-kremy-na-opalovani-nici-pry-koraly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palau, ráj potápěčů, zakáže krémy na opalování, ničí prý korály

2.11.2018 04:39 | PRAHA (ČTK)
Podle mluvčího prezidenta Tommyho Remengesaua existují vědecké důkazy dokládající, že chemikálie obsažené ve většině krémů na opalování jsou pro korály jedovaté, a to i v malém množství.
Podle mluvčího prezidenta Tommyho Remengesaua existují vědecké důkazy dokládající, že chemikálie obsažené ve většině krémů na opalování jsou pro korály jedovaté, a to i v malém množství.
Tichomořský stát Palau, který je považován za jednu z nejlepších destinací pro potápěče na světě, zakáže od roku 2020 krémy na opalování. Chemické znečištění z nich ničí místní korály, napsala agentura AFP. Podle mluvčího prezidenta Tommyho Remengesaua existují vědecké důkazy dokládající, že chemikálie obsažené ve většině krémů na opalování jsou pro korály jedovaté, a to i v malém množství.
 

Tomu, kdo by tyto kosmetické výrobky na Palau dovážel nebo je tam prodával, bude hrozit pokuta 1000 dolarů (bezmála 23.000 korun). Turistům, kteří si opalovací krémy přivezou, budou zabaveny. Zákaz se týká krémů obsahujících oxybenzon, parabeny a oktokrylen, které se nacházejí ve většině běžně prodávaných přípravků.

"Každodenně se do moře na místech vyhledávaných potápěči dostávají litry opalovacích krémů," uvedl prezidentův mluvčí. "Jen se snažíme najít způsoby, jak zabránit pronikání nečistot do životního prostřdí," dodal.

Americký stát Havaj oznámil, že kvůli ochraně korálových útesů zakáže používat krémy na opalování letos v květnu, zákon však vstoupí v platnost až v roce 2021, uvádí AFP.

Palau dlouhodobě patří k zemím, které kladou velký důraz na ochranu oceánů - v roce 2009 byla v tomto ostrovním státu ležícím stovky kilometrů východně od Filipín založena první žraločí rezervace. Platí zde také zákaz komerčního rybolovu a loni místní úřady zavedly takzvaný "palauský slib", kdy zahraniční turisté podepisují závazek, že se během návštěvy této země budou chovat ohleduplně k životnímu prostředí.

Craig Downs, ředitel havajské ekologické organizace Haereticus Environmental Laboratory, řekl, že další země by si měly vzít z Palau příklad. "Nechtějí být jako Thajsko, Filipíny a Indonésie, které musely zavřít pláže, protože koráli v jejich okolí hynou," řekl. Zároveň vyzval kosmetické firmy, aby se více věnovaly inovacím, protože chemické látky používané na ochranu před následky slunečního záření se za posledních 50 let příliš nezměnily.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist