https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paleontologove-popsali-noveho-masozraveho-dinosaura-jezerniho-lovce-z-la-riojy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Paleontologové popsali nového masožravého dinosaura, jezerního lovce z La Riojy

25.2.2024 16:29 | MADRID (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Paleontologové popsali nový druh dinosaura z čeledi spinosauridů, velkého dravce, který se patrně živil rybami a před zhruba 120 miliony let žil v oblasti dnešní španělské provincie La Rioja. O objevu napsal list El País.
 

Studie , zveřejněná v odborném časopise Zoological Journal of the Linneal Society, se zabývala pozůstatky dávného tvora, které paleontologové našli už v roce 1983 na nalezišti u vesnice Igea. Podle vědců potvrzuje "existenci nového rodu a druhu (z čeledi) spinosauridů".

"Jde o prvního popsaného dinosaura z La Riojy," uvádí autoři studie, a zároveň o pátého spinosaurida na Pyrenejském poloostrově. El País poznamenává, že na seznamu je také camarillasaurus z Aragonie, vallibonavenatrix a protathlitis z Valencie a iberospinus z Portugalska.

Nový druh pojmenovaný Riojavenatrix lacustris byl dlouhý sedm až osm metrů, měl 2,5 metru na výšku a vážil okolo 1500 kilogramů. Chodil po zadních nohou. Jeho hlavní potravou byly ryby.

"Je možné, že rybařil na březích jezera, z čehož vychází jeho jméno - jezerní lovec z la Riojy, ačkoliv nevylučujeme, že se mohl živit i suchozemskou kořistí," uvedl paleontolog Francisco Sáez Benito.

Nově popsaný druh "představuje kombinaci anatomických znaků, které ho činí jedinečným i mezi ostatními spinosauridy, včetně baryonyxe," uvedl odborník v narážce na nejslavnějšího zástupce čeledi, jehož kostra je vystavená v Přírodopisném muzeu v Londýně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist