https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pamatku-semtinske-lipy-si-dnes-pripomely-stovky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPamátku Semtinské lípy si dnes připoměly stovky lidí

27.5.2001 16:00 | PRAHA (EkoList)
Přes dvě stovky lidí si dnes přišly připomenout památnou Semtinskou lípu, která byla po stovky let jednou z krajinných dominant Českého ráje nedaleko Sobotky. Akce, kterou uspořádala sobotecká Obec baráčníků, se konala přesně rok poté, co lípa kvůli silnému větru padla. "Lípa byla zdejším velkým pamětníkem. Pamatovala příchod Prajzů, nacistických vojsk i sovětské armády. Byla svědkem velmi smutných, ale i světlých chvilek v historii zdejšího kraje," říká zdejší osobnost, význačný zoolog a entomolog Karel Samšiňák.
 

"Nechci zdržovat zbytečnými řečmi. Chci jen říct, že se těším, že Semtinskou lípu, které je velká škoda, nahradí již brzy její nástupkyně, která vyrůstá hned vedle ní," řekl na slavnosti ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který se akce zúčastnil jako oficiální host. Mezi nimi byli také vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová, přednosta Okresního úřadu v Jičíně Jiří Vitvar a řada starostů okolních obcí. "Lípa pro zdejší lidi opravdu mnoho znamenala, proto mě vůbec nepřekvapilo, kolik přišlo lidí. Když loni padla, byla to pro zdejší lidi opravdu velká ztráta, pro mnoho z nich ztráta téměř osobní," řekla EkoListu Lenka Šoltysová. Správa CHKO Český ráj u příležitosti prvního výročí pádu lípy vydala vzpomínkovou publikaci s názvem "Semtinská lípa".

Účastníky vzpomínkové slavnosti vítaly selky v lidových krojích chlebem a solí Vzpomínku začaly i ukončily fanfáry v podání trubačů v renesančních kostýmech Poté, co se počasí přesně před rokem zasloužilo o pád lípy, zbylo z ní už jen torzo... ... za ním už ale čile roste mladý stromek - nová Semtinská lípa
Mezi oficiálními hosty byl i ministr
životního prostředí Miloš Kužvart. V Českém ráji se mu prý moc líbilo. Zaujal ho i rozhovor s vedoucí Správy
CHKO Český ráj Lenkou Šoltysovou a jejím zástupcem Janem Mertlíkem. A sám ministr Kužvart zaujal řadu fanynek, které po skončení akce utvořily frontu na podpis do památníčku. Podobná fronta se utvořila i u stolečku, kde seděla herečka Hana Maciuchová.
Foto: Jakub Kašpar/EkoList

reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist