https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-spolana-delala-co-mohla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež: Spolana dělala, co mohla

27.8.2002 14:32 | NERATOVICE (EkoList)
"Spolana Neratovice postupovala přesně podle povodňového plánu, ale tak obrovské povodni se nedalo ubránit," tvrdí Jan Papež, prezident České asociace zpracovatelů povodňových plánů. Papež se speciálním týmem odborníků o víkendu zkoumal průběh povodně v neratovické chemičce a měl za úkol objasnit důvody prvního úniku chlóru.
 

Papež na včerejší tiskové konferenci v Neratovicích zdůraznil, že proti pětisetleté vodě, která přišla do Spolany, neexistuje spolehlivá obrana. "Spolana byla připravená na stoletou vodu, ale tohle nikdo nečekal," dodal Papež. Tento týden dokončí povodňový odborník zprávu o povodni jejíž součástí mají být také doporučená ochranná opatření. "Spolana se musí proti této historické vodě ochránit. Nesmí se stát, aby nás Vltava znovu takto překvapila," zdůraznil Papež. Podle něj bude potřeba připravit nový dynamický model hypotetické povodně.

Jedním z důvodů speciálního týmu bylo zjistit důvody poškození zásobníku chlóru ve starém skladu, při kterém uteklo 14 kilogramů chlóru do ovzduší. Papež novinářům a starostům okolních obcí vysvětlil, že obrovská síla vody, která vnikla do objektu nad značkou stoleté vody, nadzvedla zásobník chlóru a odtrhla potrubí. "Následně začal unikat plyn do prostoru budovy. Vytlačované zásobníky zvedly okolostojící lešení a to prorazilo díru do střechy, kudy se chlór dostal ven," vysvětlil okolnosti nehody Papež.

Mediální zástupce Spolany Jan Martínek potvrdil, že firma se bude řídit doporučením protipovodňových opatření vyplývající z Papežovy zprávy. "Zároveň si však necháme zpracovat další audity, abychom informace porovnali," upozornil Martínek.

O výsledcích práce odborného týmu informoval Papež, také starosty okolních obcí. Zároveň jim poradil, jak postupovat při žádostech o státní pomoc pro povodní postižené obce. "Do pátku je potřeba napsat zprávu z povodně, jejíž vzor najdete na internetové adrese www.povodne.cz," upozornil starosty Papež a dodal, že zprávy s žádostí o státní příspěvek mají obce odevzdat na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Starostové poděkovali za pomoc, kterou jim na Papežovu žádost poskytl krizový štáb ze Zlína, ale zároveň znovu vyjádřili nedůvěru ve Spolanu. Znovu si stěžovali na zmatené informování ze strany vedení chemičky, nebo na nevyřešený problém osmi vyplavených sudů s hořlavinami nedaleko obce Obříství.

Papež starostům sdělil, že chápe jejich rozčilení, a že k tomu nelze říct nic jiného, než že se stali obětí tragédie. Zároveň je ujistil, že on spolu s dalšími odborníky ze Zlína připravují pro Spolanu varovný vyrozumívací systém, který by měl třemi překrývajícími se způsoby zajistit včasnou informovanost přilehlých obcí v případě havárie. "To byla věc, která tu chyběla," řekl Papež.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist