https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papousci-zoo-v-bosovicich-navstivilo-asi-50-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papouščí zoo v Bošovicích navštívilo asi 50 000 lidí

31.7.2016 16:49 | BOŠOVICE (ČTK)
Někteří papoušci dorůstají velikosti jen několika centimetrů. Ilustrační obrázek
Někteří papoušci dorůstají velikosti jen několika centimetrů. Ilustrační obrázek
Specializovanou papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku navštívilo za pět let od jejího vzniku asi 50 000 lidí. Letos zoo navštívilo zatím 12 000 lidí, řekla ČTK ředitelka zahrady Hana Škrháková. Zoo tvoří 110 prostorných voliér, k vidění je přes 220 opeřenců 44 druhů. Jako poslední nedávno přibyl ara kaninda. Zahrada začínala asi se 120 papoušky v 19 druzích.
 

"Báli jsme se tehdy, jestli k nám někdo vůbec bude jezdit. Přece jen jsme v malé vesničce za Brnem. Ale funguje to a návštěvníci od nás odjíždějí spokojení s tím, co vše tady viděli," řekla ředitelka.

Zahradě se daří také odchov mláďat. Od začátku roku se se jich narodilo 42. Rozšířil se chov amazónků, aratingů, amazoňanů a vzácných arů horských. Už v lednu se vylíhli tři papoušci senegalští a o měsíc později mláďata jihoamerických papoušků amazónků bělobřichých. Největším úspěchem je podle Škrhákové pětice mláďat papoušků ara marakána.

Ve voliérách našli vedle sebe místo mimo jiné i jedni z nejmenších druhů papoušků a jedni z největších. Zatímco papoušíčci dosahují velikosti asi osmi centimetrů, ary zelenokřídlé jsou až devadesáticentimetrové. "Dali jsme je vedle sebe pro srovnání. Ale rádi bychom si našetřili na vůbec největšího papouška, kterým je metrový ara hyacintový," uvedla ředitelka. Podle ní by tento druh papoška ara mohl do zařízení přibýt v příštím roce.

Zoo k příležitosti výročí uspořádala zahradní slavnost. Na 500 lidí se bavilo například vystoupením afrických bubeníků.

Zoo je vzdálená asi 25 kilometrů od Brna, lze ji navštívit od 1. března do 17. listopadu. Vznikla jako první papouščí zahrada v ČR v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech. Součástí zoo je i Centrum ekologické výchovy.


reklama

 
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist