https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papousky-zako-budou-muset-chovatele-prihlasit-u-krajskeho-uradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papoušky žako budou muset chovatelé nově přihlásit u krajského úřadu

21.12.2016 16:04 | PRAHA (ČTK)
Papoušci žako patří mezi nejoblíbenější papoušky. Sice nejsou pestří, ale v napodobování lidského hlasu a různých zvuků nemají konkurenty
Papoušci žako patří mezi nejoblíbenější papoušky. Sice nejsou pestří, ale v napodobování lidského hlasu a různých zvuků nemají konkurenty
Foto | Papooga / Wikimedia Commons
Na obchod a chov velmi oblíbených papoušků žako se začnou od února 2017 vztahovat přísná kritéria. Všichni žakové budou muset být označeni pevným nesnímatelným kroužkem se speciálním kódem nebo mikročipem. Jejich majitelé je budou muset přihlásit u krajského úřadu nebo na pražském magistrátu a doložit, odkud je získali. Papoušky žako také nebude moci volně prodávat. ČTK to sdělil provozovatel odborného serveru Ararauna.cz Jan Potůček. Podle jeho odhadu je v Česku 15 000 až 17 000 papoušků žako.
 

Papoušci žako budou v Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) přeřazeni začátkem roku z druhé do nejpřísnější první přílohy, do které patří ohrožené druhy zvířat. Podle České inspekce životního prostředí se předpokládá, že nová povinnost bude platná od začátku února.

Návštěvě krajského úřadu nebo pražského magistrátu se po Novém roce nevyhne podle Potůčka žádný majitel papouška žako. "Registrace budou spuštěny začátkem února 2017 vydáním nového nařízení v Úředním věstníku Evropské unie," sdělila serveru vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Jindřiška Jelínková. "Chovatelé budou mít 30 dní na to, aby požádali krajský úřad nebo pražský magistrát o vydání registračního listu," dodala. Komu se nepodaří dodržet lhůtu 30 dní, vystaví se riziku postihu od České inspekce životního prostředí. Ta může ve správním řízení uložit až půlmilionovou pokutu a papouška zabavit.

Nejpřísnějšího postihu se mohou obávat ti chovatelé, kteří zakoupili žaka odchyceného ve volné přírodě a nemohou se prokázat vývozním povolením ze země původu a povolením dovozu do Česka. "Takové papoušky budeme rovnou zabavovat," řekla serveru vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES České inspekce životního prostředí Pavla Říhová.

Podle Potůčka bude třeba zaregistrovat všechny dospělé ptáky. Ministerstvo životního prostředí připustí výjimky pouze u malých mláďat odchovávaných pod rodiči, u kterých bude nutné vyřídit registraci do tří měsíců věku. "Ti vlastníci, kteří mají na exemplář registrační list z doby, kdy se tento druh registroval (do konce roku 2009), musí ve výše uvedené lhůtě rovněž znovu přihlásit exemplář k registraci," uvádí ministerstvo životního prostředí ve svých pokynech. Pokud však bude starý registrační list obsahovat údaje, které jsou stále aktuální, úřad nebude vydávat nový registrační list a potvrdí platnost toho starého.

Přísnými pravidly se bude řídit i obchod s papoušky žako. Stejně jako další exempláře z první přílohy CITES je nebude možné volně prodávat. Prodejce si bude muset vyžádat povolení od krajského úřadu, takzvanou výjimku ze zákazu obchodní činnosti. Pokud však žadatel nedoloží legální původ rodičů papouška, kterého chce prodat, výjimku nezíská, nebo ji úřady omezí na jedinou povolenou transakci za život exota.

Papoušci žako patří mezi nejoblíbenější papoušky. Sice nejsou pestří, ale v napodobování lidského hlasu a různých zvuků nemají konkurenty. Jeho cena se dlouhodobě drží kolem 13 000 korun.

Předmětem ochrany CITES je v současnosti více než 5000 druhů zvířat a kolem 29.000 druhů rostlin. Podle stupně ohrožení své existence v přírodě jsou rozděleny do tří kategorií. V první jsou druhy přímo ohrožené vyhynutím, ve druhé jsou druhy, jejichž situace v přírodě není kritická, ale mohly by být ohroženy v případě neregulovaného mezinárodního obchodu. Ve třetí jsou druhy ohrožené na území určitého státu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist