https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-budou-o-spalovne-v-rybitvi-jednat-zase-v-prosinci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice budou o spalovně v Rybitví jednat zase v prosinci

23.10.2017 17:44 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický primátor Martin Charvát (ANO) nevzdává možnost koupit spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví za 35 milionů korun.
Pardubický primátor Martin Charvát (ANO) nevzdává možnost koupit spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví za 35 milionů korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Pardubický primátor Martin Charvát (ANO) nevzdává možnost koupit spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví za 35 milionů korun. V prosinci se pokusí zastupitele přesvědčit, že získat areál bude pro město výhodné. Vyplývá to z dnešního jednání zastupitelů.
 

Pardubice letos v květnu schválily odkup, dvakrát ale zastupitelé neodhlasovali na její koupi 35 milionů korun v rozpočtu. Primátor se zastupitelem Františkem Brendlem (Pardubáci) jedná dál s obcemi, které by mohly na odkup spalovny přispět.

Ne všechny obce se staví k příspěvku kladně. Například město Přelouč v polovině roku finanční příspěvek v polovině letošního roku neschválila. Obce a městské obvody (celkem 36) by podle návrhu zastupitelů měly zaplatit 343 korun na jednoho obyvatele.

Služby města Pardubic připravují návrh využití pozemků. V územním plánu je areál o velikosti 16.000 metrů čtverečních veden pro nakládání s odpady. Zástupci města také jednají s právníky, kteří by připravili vizi odpadového hospodářství. Na starost by jej mohla mít jedna společnost pro celý region Pardubic.

"Jestli se nám to podaří, rádi bychom připravili zprávu na prosincové jednání," řekl primátor.

Spalovna v letech 1995 až 2004 patřila chemičce Synthesii. Zařízení nesplňovalo emisní limity, proto ji odstavila. V roce 2006 ji koupila společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Ta zatím neúspěšně usiluje o modernizaci a zvýšení kapacity až na 20.000 tun ročně. Petici proti spalovně nebezpečných odpadů v minulosti podepsalo téměř 50.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist