https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-jednaji-s-elektrarnami-opatovice-o-spalovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice jednají s Elektrárnami Opatovice o spalovně

17.4.2019 00:10 | OPATOVICE NAD LABEM (ČTK)
Zvažovaná lokalita, tedy areál Elektrárny Opatovice, je podle zastánců záměru pro vznik spalovny optimální. / Ilustrační foto
Zvažovaná lokalita, tedy areál Elektrárny Opatovice, je podle zastánců záměru pro vznik spalovny optimální. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubice se vrací k myšlence vybudovat ve spolupráci s Elektrárnami Opatovice spalovnu komunálních odpadů. Záměr, který kdysi prosazoval Pardubický kraj, byl kvůli odporu veřejnosti, ekologických aktivistů, obcí a měst v roce 2007 pozastaven a později opuštěn. Kvůli zákazu skládkování směsného komunálního odpadu po roce 2024 je však varianta spalovny znovu aktuální, řekl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).
 

"Jednou z možností je spalovna komunálního odpadu a oprašuje se historický projekt na území opatovické elektrárny," uvedl Charvát.

Zvažovaná lokalita, tedy areál Elektrárny Opatovice, je podle zastánců záměru pro vznik spalovny optimální. Leží na půli cesty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, je dobře dopravně dostupná po silnici i železnici a elektrárna má vybudované sítě na rozvod vyrobeného tepla do sousedních měst.

Elektrárna patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá Daniel Křetínský. Vloni plzeňští zastupitelé schválili fúzi Plzeňské teplárenské a EPH, součástí podniku bude i nová spalovna v Chotíkově.

Charvát se již setkal se starosty okolních obcí a zástupci Hradce Králové. Zda by pro výstavbu spalovny vznikl společný podnik, nebo by ji stavěl jiný investor, není zatím jasné. "V tuto chvíli by měly Služby města Pardubic aktualizovat analýzu, kterou zpracovaly před čtyřmi lety. Měly by předložit, které varianty se dají využít a jednou z možností by mělo být i spalování odpadů," řekl Charvát.

V Opatovicích se lidé v roce 2006 v referendu postavili proti tomu, aby obec souhlasila s umístěním velké spalovny odpadů na svém území. Měla mít kapacitu 90.000 tun ročně, výhledově i dvojnásobnou. Zastupitelstvo obce už předtím se vstupem do společnosti pro výstavbu spalovny souhlasilo, obyvatelé si však vynutili místní hlasování a záměr odmítli. O rok dříve spalovnu v referendu odmítla také sousední obec Čeperka.

Odmítavé stanovisko obce je stále v platnosti. "Do té doby, dokud občané nerozhodnou v referendu jinak a nepřehodnotí své stanovisko, je pro mne původní výsledek závazný," řekl starosta Pavel Kohout. Elektrárna by podle něj měla veřejnosti celý záměr v budoucnu představit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist