https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-na-podzim-zacnou-plosne-hubit-hlodavce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice na podzim začnou plošně hubit hlodavce

7.2.2018 09:30 | PARDUBICE (ČTK)
Potkani žijí všude, kde najdou dostatek potravy. V kanálech, v obytných domech, ve sklepích, v okolí kontejnerů na odpadky. Přenáší nebezpečné infekční choroby, jako je vzteklina, tularemie či salmonela. / Ilustrační foto
Potkani žijí všude, kde najdou dostatek potravy. V kanálech, v obytných domech, ve sklepích, v okolí kontejnerů na odpadky. Přenáší nebezpečné infekční choroby, jako je vzteklina, tularemie či salmonela. / Ilustrační foto
Pardubice připravují na podzim celoplošnou deratizaci. Chtějí omezit populaci hlodavců, zejména potkanů. Nástrahy umístí do kanalizace nebo na veřejná prostranství. Sdělil to vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.
 

Návnady letos i příští rok bude město pokládat také průběžně. Pardubice využívají celoplošnou i ohniskovou deratizaci několik let. Jednotná metodika, jak proti hlodavcům bojovat, neexistuje. Některá města provádějí celoplošnou deratizaci jednou za čas, většinou v době, kdy se již potkani přemnožili, uvedl Míča.

"Nám se osvědčil způsob, kdy celoplošnou deratizaci střídá pokládání návnady do ohnisek s větším výskytem hlodavců. Snažíme se tak snížit populaci pod práh přijatelnosti. Zbavit se jich úplně se nám ale nepodaří, potkani jsou velmi inteligentní a přizpůsobiví," dodal Míča.

Potkani žijí všude, kde najdou dostatek potravy. V kanálech, v obytných domech, ve sklepích, v okolí kontejnerů na odpadky. Osidlují každou vhodnou škvíru, šplhají i po poměrně hladkých stěnách, jsou schopni se prokousat skrz beton, překousat slabší pletivo či kabely. Přenáší nebezpečné infekční choroby, jako je vzteklina, tularemie či salmonela. Samice může ročně odchovat až 60 mláďat.

Nástrahy umístí pracovníci deratizační firmy na podzim v průběhu několika týdnů na různých místech města. Sledují poté, jestli je hlodavci konzumují. Uhynulá zvířata odklízejí. Návnady dají do kanalizace, na veřejná místa. Deratizace bude efektivnější, když návnady položí i v rodinných a bytových domech. Termíny zveřejní radnice v radničním zpravodaji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist