https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-odbahni-maticni-jezero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice odbahní Matiční jezero

5.11.2018 10:08 | PARDUBICE (ČTK)
Matiční jezero vzniklo oddělením slepého ramene Chrudimky.
Matiční jezero vzniklo oddělením slepého ramene Chrudimky.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Pardubice zahájí v listopadu odbahnění Matičního jezera. Práce potrvají dva roky. Magistrát získal dotaci. Za víc než 100 let jeho existence se v něm nahromadilo 14.000 metrů krychlových bahna, uvedla radnice v tiskové zprávě. O odbahnění jezera město usiluje několik volebních období. Práce budou stát přes 20 milionů korun, evropská dotace má být 17,2 milionu korun.
 

Kvůli ochraně ohrožených živočichů, kteří v jezeře a okolí žijí, bude odborná firma provede pracovat na etapy. V první etapě bagry jezero odbahní a dělníci navrství na břehy odvodňovací vaky včetně dřevěných palisád. V dubnu a srpnu 2020 je naplánována druhá etapa odbahnění, při níž firma dokončí vrstvení vaků na březích a upraví terén. Konečnou modelaci břehů pak udělá od září do listopadu 2020.

"Bahno bude odtěženo sacím bagrem a uloženo do textilních odvodňovacích vaků, které propustí vodu ven, ale už ji nenasáknou zpět. Možnost využít tuto techniku a odbahnit jezero za pomoci vaků je pro nás velkou výhodou, jelikož sediment se nemusí nikam odvážet a poslouží ke zpevnění břehů," uvedla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Matiční jezero vzniklo oddělením slepého ramene Chrudimky. Časem by kvůli množství bahna zaniklo. Již dnes je prakticky zarostlé stulíkem, který utlačuje ohrožené lekníny. Bagry vytěží 40 procent nánosů. Sediment zůstane v jižní části jezera, která bude koncipována jako pobřežní pásmo.

"Tvar a struktura dna tu bude upravena tak, aby se pozvolna měnila hloubka vody a nedocházelo ke střídání mělčin a tůněk. Tím budou vytvořeny vhodné podmínky pro ryby a obojživelníky, ale i pro vodní ptactvo. Sediment se nebude těžit ani v místě výskytu chráněných leknínů," uvedla Dvořáčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist