https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-se-diky-eu-dotacim-vic-zameri-na-sucho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice se díky EU dotacím víc zaměří na sucho

30.4.2019 00:41 | PARDUBICE (ČTK)
Projekty reagují na řešení problémů se suchem, přehříváním, teplem, budou víc podpořené oproti současnému období. / Ilustrační foto
Projekty reagují na řešení problémů se suchem, přehříváním, teplem, budou víc podpořené oproti současnému období. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubice se v příštím dotačním období EU zaměří na projekty, které ve městě zlepší klima. Investice sníží přehřívání veřejných prostranství, začnou se budovat zelené střechy, retenční nádrže nebo upravovat plochy kolem řek. Řekl to Miroslav Janovský z odboru rozvoje a strategie magistrátu.
 

"Projekty reagují na řešení problémů se suchem, přehříváním, teplem, budou víc podpořené oproti současnému období," řekl Janovský. Nové dotační období začíná v roce 2020.

Mezi priority města bude jistě patřit modernizace Palackého třídy, revitalizace přírodní lokality Červeňák a další zeleně ve městě a ploch kolem Labe a Chrudimky. Chystá se i mokrý poldr na Spojile.

"Kromě cílených projektů na zlepšení mikroklimatu budou i doprovodné projekty u staveb, když se například bude opravovat mateřská nebo základní škola, zvážíme, zda je vhodné udělat opatření na zachytávání vody nebo zelenou střechu," řekl Janovský.

"Když se bude dělat odstavná plocha nebo komunikace, v daném místě se udělá i zasakování vody, aby netekla do kanalizace," uvedl předseda komise pro životní prostředí František Weisbauer (Koalice pro Pardubice).

Evropské dotace dostává aglomerace Pardubic a Hradce Králové, v současném období vyčerpá nejspíš čtyři miliardy korun. Janovský doufá, že stejnou, případně i vyšší částku budou mít města i v příštích letech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist