https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-se-nebudou-ohrazovat-proti-spalovne-v-prezkumnem-rizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice se nebudou ohrazovat proti spalovně v přezkumném řízení

29.1.2024 10:33 | PARDUBICE (ČTK)
Spalovna Rybitví.
Spalovna Rybitví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Město Pardubice a okolní obce nepodají podnět na přezkumné řízení, které se týká plánovaného zprovoznění spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku. Není na to podle vedení města vhodná doba. Radnice má ještě jiné opravné prostředky, jak projektu zabránit.
 

Společnost AVE CZ loni na jaře získala po letech kladné stanovisko vlivu na životní prostředí EIA a může pokračovat v přípravě modernizace spalovny, která je od roku 2004 odstavená. Investor tam chce zpracovávat až 20 000 tun nebezpečného odpadu ročně. Usiluje o to od roku 2006. Přezkumné řízení je podle právního posudku možné a přiklání se k němu.

"Nikdo z nás nechce, aby došlo k obnovení provozu ve spalovně nebezpečných odpadů. Proto bylo důležité domluvit další postup, aby byl co nejefektivnější a nejvýhodnější.V rukou už máme nejen právní názor, ale i posudek od odborníků, který v budoucnu uplatníme," řekl primátor Jan Nadrchal (ANO). V současné chvíli není vhodná doba na podání žádosti o přezkum, dodal.

Stanovisko EIA je podmíněné 45 body, které musí firma AVE splnit. Pokud se jí to podaří, pak bude žádat o integrované a stavební povolení. Jejich případná vydání by město mohlo napadnout u soudu, uvedl Nadrchal. Město v minulosti jednalo s AVE o odkupu areálu, ale odmítlo za něj dát 35 milionů korun.

Zástupci města také v úterý přednesli senátnímu výboru petici, která proti spalovně protestuje. Senátoři ji přijali a rozhodli o dalším projednání. "Současně jsme se bavili i o možnosti změny legislativy v této oblasti," řekl Nadrchal. Firmy mají možnost žádat o EIA opakovaně. Radnice by touto peticí chtěla iniciovat změnu zákona tak, aby žádosti mohly firmy podávat maximálně třikrát, dodal Nadrchal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist