https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-se-neodvolaji-proti-vyjimce-chvaleticke-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice se neodvolají proti výjimce chvaletické elektrárně

11.7.2019 00:19 | PARDUBICE (ČTK)
Město Pardubice se neodvolá proti emisní výjimce, kterou nedávno dostala chvaletická elektrárna. / Ilustrační foto
Město Pardubice se neodvolá proti emisní výjimce, kterou nedávno dostala chvaletická elektrárna. / Ilustrační foto
Město Pardubice se neodvolá proti emisní výjimce, kterou nedávno dostala chvaletická elektrárna. Z devíti radních hlasovali pro odvolání čtyři členové rady, potřebných hlasů je šest. Včera to řekl mluvčí radnice Radim Jelínek. Po roce 2021 tak elektrárna může kvůli výjimce vypouštět emise rtuti a oxidů dusíku nad limit.
 

Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku, které začnou platit v létě 2021. Ekologické organizace oznámily, že odvolají k ministerstvu životního prostředí. Pardubice se podle včerejšího rozhodnutí rady k nim nepřidají.

Radní před včerejším jednáním obdrželi výzvu od opozice, aby se Pardubice odvolaly. Primátor Martin Charvát (ANO) se zdržel hlasování. Negativní stanovisko vůči žádosti elektrárny již vyjádřili městští zastupitelé, což by podle něj mělo stačit. Krajské rozhodnutí má 37 stran, řekl primátor.

"V tuto chvíli jsem se hlasování zdržel, protože neumím posoudit, jestli rozhodovací orgán něco přehlédl. Jsem přesvědčen, že se se všemi připomínkami vypořádá odvolací orgán, kterým je ministerstvo životního prostředí," řekl Charvát.

V roce 2021 se změní povolené emisní limity. Společnost Sev.en EC, která elektrárnu provozuje, chce od té doby vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit. Žádá o to proto, že by údajně musela investovat 1,4 miliardy korun, aby docílila nově požadovaných limitů.

Proti výjimce i obecně proti energiím z fosilních zdrojů před chvaletickou elektrárnou protestovali ekologičtí aktivisté. Od pátku do neděle symbolicky blokovali vjezdy do elektrárny. Na stanovištích se vystřídalo asi 250 lidí.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist