https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-spojily-trideni-odpadu-s-graffiti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice spojily třídění odpadu s graffiti

30.8.2019 00:07 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubice se zapojily do projektu neziskové organizace Asekol nazvaného Umění třídit, kdy jsou červené kontejnery Asekolu na elektroodpad doplněny graffiti designem.
Pardubice se zapojily do projektu neziskové organizace Asekol nazvaného Umění třídit, kdy jsou červené kontejnery Asekolu na elektroodpad doplněny graffiti designem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubice se zapojily do projektu neziskové organizace Asekol nazvaného Umění třídit, kdy jsou červené kontejnery Asekolu na elektroodpad doplněny graffiti designem. První, s koňskou tematikou, byl umístěn na Dubině, uvedla radnice v tiskové zprávě. Do třídění a recyklace se Pardubice letos zapojují šestnáctým rokem. Obyvatelé mohou vysloužilá elektrozařízení odevzdávat do sběrných dvorů či zmíněných červených kontejnerů. Recyklaci pro město zajišťuje Asekol a kolektivní systém Elektrowin.
 

"Nápad, propojit třídění odpadu a streetartové umění, považuji za opravdu skvělou myšlenku. Kontejnery se tak stanou součástí veřejného prostoru, uměleckým prvkem, a nikoli pouze místem, kam lidé odkládají nepotřebné věci," řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Do celorepulibkového projektu se zapojila všechna krajská města spolu s Kladnem. Autoři maleb podobu jednotlivých obrazů vytvořili městům přímo na míru a zobrazili na nich městské dominanty. V Pardubicích jsou na něm koně a žokej, odkazující na dostihovou tradici ve městě. "Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly," řekl ředitel firmy Asekol Karel Krejsa.

Loni lidé v Pardubicích hodili do červených kontejnerů přes 140 tun nepotřebných elektrospotřebičů. Množství vytříděných elektrospotřebičů v Parduicích mírně stoupá. Například v roce 2013 lidé odnesli do červených kontejnerů o deset tun méně elektrospotřebičů.

Kromě elektroodpadu loni obyvatelé města vytřídili 1116 tun plastu, 1089 tun skla, 1187 tun papíru, téměř 112 tun nebezpečného odpadu, 232 tun textilu a kompostárně odevzdali 2776 tun bioodpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist