https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-uvazuji-o-rozsireni-ekologicke-trolejbusove-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice uvažují o rozšíření ekologické trolejbusové dopravy

21.3.2002 09:32 | PARDUBICE (ČIA)
O rozšíření stávajících trolejbusových tratí do sídliště Dubina, které má kolem 20 tisíc obyvatel, uvažuje Dopravní podnik města Pardubic (DpmP). Pro ČIA to uvedl Jaroslav Jonáš z pardubického magistrátu s tím, že zájmem města je provozovat ekologicky čistou dopravu.
 

Trolejbusy mají ve východočeské metropoli 50letou tradici a v současné době DpmP disponuje 65 vozy. V roce 2001 podle Jonáše najezdily tyto trolejbusy 2,2 miliony kilometrů a cestující s nimi uskutečnili 11,36 milionu jízd. "Plány na zřízení trolejbusové dopravy ve městě existovaly již v polovině 40. let, záměr vybudování první trolejbusové trati byl ale schválen až v roce 1949. První trolejbusová trať vedla od vlakového nádraží do Semtína, a poté byla prodloužena až do Lázní Bohdaneč," přiblížil historii Jonáš.

Dodal, že provoz první trolejbusové linky byl slavnostně zahájen v neděli 20. ledna 1952. V roce 1953 pak byla zprovozněna linka z Jesničánek k nemocnici, o rok později linka z Jesničánek na Slovany a postupně se trolejbusová doprava rozrostla do současných rozměrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist