https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-znovu-musi-bojovat-proti-spalovne-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice znovu musí bojovat proti spalovně v Rybitví

7.6.2018 01:11 | PARDUBICE (ČTK)
Spalovnu (na obrázku) vlastní od roku 2006 firma AVE CZ odpadové hospodářství, mimo provoz je od roku 2004, protože nesplňovala limity. Pardubice se před časem rozhodly, že odstavenou spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. Zastupitelé vloni v květnu odkup schválili, později však opakovaně neodhlasovali uvolnění peněz na transakci z rozpočtu.
Spalovnu (na obrázku) vlastní od roku 2006 firma AVE CZ odpadové hospodářství, mimo provoz je od roku 2004, protože nesplňovala limity. Pardubice se před časem rozhodly, že odstavenou spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. Zastupitelé vloni v květnu odkup schválili, později však opakovaně neodhlasovali uvolnění peněz na transakci z rozpočtu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Pardubice chtějí zabránit obnovení spalovny nebezpečných odpadů, která znovu získala kladné stanovisko vlivu na životní prostředí. Dokument soukromá firma potřebuje, aby mohla spalovnu zprovoznit. V úterý to řekl primátor Martin Charvát (ANO).
 

Radnice reaguje na rozhodnutí ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO). Zrušil rozhodnutí ministerstva, které nesouhlasné stanovisko EIA vydalo a později podruhé potvrdilo. Město podá rozklad, chce, aby Brabec své květnové rozhodnutí změnil.

Stanovisko ze září 2016 ministr zrušil, protože nesplňuje potřebné zákonné podmínky, s čímž město nesouhlasí. Věří, že je vše v pořádku. "Chceme docílit toho, aby původní nesouhlasné stanovisko ministerstva bylo ponecháno v platnosti. Proti obnovení spalovny je navíc přes 48.000 občanů. Názor obyvatel, kteří bydlí v blízkosti areálu a kterých by se realizace spalovny dotkla, považujeme za zásadní," řekl Charvát.

Jestliže město s rozkladem uspěje, úředníci ministerstva životního prostředí se takzvaným stanoviskem EIA budou zabývat znovu. "Ministerstvo by muselo opět rozhodnout, zda je stanovisko EIA vydané v lednu 2010 v souladu se současnými požadavky právních předpisů a zda splňuje obsahové náležitosti na své odůvodnění. Musíme mít na paměti, že možnost obnovení provozu zde stále je," řekl Charvát.

Spalovnu vlastní od roku 2006 firma AVE CZ odpadové hospodářství, mimo provoz je od roku 2004, protože nesplňovala limity. Pardubice se před časem rozhodly, že odstavenou spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. Zastupitelé vloni v květnu odkup schválili, později však opakovaně neodhlasovali uvolnění peněz na transakci z rozpočtu.

Firma AVE mezitím opakovaně hledala možnost, jak získat povolení. Když nezískala stanovisko EIA, žádala o takzvané integrované povolení, ani s ním tehdy neuspěla. Společnost opakovaně rozhodnutí pardubického krajské úřadu a ministerstva životního prostředí neúspěšně napadá u soudu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist