https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-znovu-projednaji-odkup-spalovny-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice znovu projednají odkup spalovny v Rybitví

18.10.2016 11:31 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubičtí zastupitelé budou ve čtvrtek schvalovat odkup odstavené spalovny v Rybitví za 35 milionů korun. Město mělo nabídku firmy AVE CZ zvážit do konce září. Vedení města chce zabránit znovuobnovení provozu spalování nebezpečného odpadu.
 

"V pátek jsme obdrželi dopis, že jsme měli dohodu do konce září, a znovu na nás apelovali, abychom se vyjádřili," řekl ČTK primátor Martin Charvát (ANO).

V dopise firma uvedla, že má tři varianty, jak se spalovnou naloží. Buď ji prodá městu, nebo obnoví provoz sama či se strategickým partnerem. Společnost se snaží uzavřenou spalovnu zmodernizovat deset let.

Aktuálně neuspěla v soudním procesu o vydání integrovaného povolení, které by umožnilo modernizaci spalovny. Firma chystá podle prokuristy Aleše Hampla dovolání k ministrovi životního prostředí.

"Abychom mohli stanovisko EIA napadnout, potřebovali jsme dokument od autority, který bude potvrzovat, že právě EIA znemožňuje vydání integrovaného povolení," uvedl před časem.

Některým zastupitelům se zdá cena vysoká a pro koupi ruku spíš nezvednou. Navíc město musí počítat s dalšími náklady, jako je demolice objektů, likvidace technologií a ekologická sanace areálu.

"Poslední rozhodnutí soudu je pro AVE negativní. I když má firma možnost opravných prostředků, spíš to svědčí pro to, abychom nevyhazovali 35 milionů korun za odkup," řekl zastupitel Karel Haas (ODS).

Podle primátora by se na sanaci areálu mohl podílet Pardubický kraj. Kupní cenu zaplatí město, později by však na odkup mohly přispět okolní obce a ve veřejné sbírce i obyvatelé regionu.

"Nebyli jsme osloveni, sestavujeme rozpočet a máme ho napjatý, takže takovou investici zatím neplánujeme," řekl starosta Lázní Bohdaneč Miloš Karafiát.

Spalovnu odstavila chemička Synthesia v roce 2004, protože nesplňovala emisní limity. V roce 2006 ji koupila AVE CZ s plánem, že bude spalovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně. I kvůli silnému odporů obcí a lidí nezískala kladný posudek vlivu na životní prostředí EIA.

Firma proto požádala o vydání integrovaného povolení, nevydal jej Pardubický kraj ani ministerstvo životního prostředí. Společnost neuspěla ani u soudu. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny.

Firma AVE CZ územní plán napadla soudně. Nejvyšší správní soud v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Později také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která znemožňovala vydání integrovaného povolení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist