https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicka-opozice-chce-prehodnotit-odkup-spalovny-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubická opozice chce přehodnotit odkup spalovny v Rybitví

19.10.2016 13:31 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubická opozice chce přehodnotit schválený záměr města na odkoupení odstavené spalovny nebezpečného odpadu společnosti AVE CZ odpadové hospodářství v Rybitví za 35 milionů korun. Firma stále nezískala integrované povolení, které by jí umožnilo modernizaci zařízení. Opoziční politici zvažují, zda spalovnu vůbec kupovat, případně za jakou cenu. O transakci by se mělo jednat ve čtvrtek.
 

"Nákup nepodpoříme. Město nemůže sanovat nepovedený podnikatelský záměr soukromé firmy," řekl novinářům Petr Klimpl z opoziční ODS. Podle něj by se dalo jednat o částce šest milionů korun, což je odhadní cena spalovny. Upozornil také na to, že objekt bude nutné zdemolovat a pozemky sanovat, což si vyžádá dalších asi 25 milionů korun.

Spalovnu vlastnila a provozovala od roku 1995 do roku 2004 chemička Synthesia. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala modernizaci zařízení a spalování až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici proti spalovně podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA. Nedaří se jí získat ani integrované povolení. Tím je vyjednávací pozice společnosti AVE CZ oslabena.

"Ukončení projektu je možné dosáhnout i běžnou cestou českého právního řádu. Hodnota se blíží nule," uvedl Klimpl.

František Brendl z hnutí Pardubáci sice považuje odkoupení a demolici spalovny za legitimní řešení ekologického problému, cena 35 milionů korun se mu však zdá příliš vysoká. "Není podložena ničím než podnikatelským záměrem firmy AVE CZ," řekl ČTK Brendl.

Proti odkoupení za 35 milionů korun jsou i Patrioti Pardubic, za neúměrnou považuje cenu zastupitel KSČM Pavel Studnička. Podle Tomáše Pelikána ze Sdružení pro Pardubice se hodnota spalovny, kterou nelze obnovit, blíží pouhé ceně pozemku a je otázkou, zda ji vůbec kupovat.

Komise rady města pro životní prostředí se rovněž nedávno usnesla, že by se měl udělat nový vyjednávací tým, který by domluvil nižší cenu. Vedení města to však zamítlo.

AVE CZ se snaží zamítnutí integrovaného povolení k přestavbě spalovny zvrátit, firma podala dovolání k ministerstvu životního prostředí. "Projekt spalovny je tak pro společnost AVE CZ stále aktuální. Bude pokračovat v krocích směřujících ke zprovoznění spalovny, případně k prodeji zařízení městu Pardubice či strategickému investorovi, který projevil o spalovnu zájem," uvedl ve vyjádření pro ČTK obchodní ředitel a prokurista AVE CZ Aleš Hampl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist