https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicke-vodarny-chystaji-rozsireni-kanalizace-do-deseti-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubické vodárny chystají rozšíření kanalizace do deseti obcí

24.1.2017 13:00 | PARDUBICE (ČTK)
Z podkladů ministerstva zemědělství totiž vyplývá, že více než 2300 malých obcí v České republice nemá žádnou kanalizaci.
Z podkladů ministerstva zemědělství totiž vyplývá, že více než 2300 malých obcí v České republice nemá žádnou kanalizaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubické vodárny mohou ve stávajícím dotačním období Evropské unie připojit zhruba desítku menších obcí na kanalizační síť a čistírnu odpadních vod. Z dotačních peněz mají šanci získat 170 milionů korun, celkové náklady budou asi čtvrt miliardy korun. Informoval o tom ředitel vodáren Josef Fedák.
 

"Naším zájmem je dotační prostředky využít, s obcemi jednáme. Podmínkou je, aby se lidé chtěli napojit, musejí si zaplatit přípojky," dodal Fedák.

Vodárny mají čas investice dokončit do roku 2023, kdy dotační období končí. Napojit by se mohl například Opočínek, Zminné nebo Němčice a Staré Jesenčany.

"Nová zástavba napojená na kanalizaci je, nové domy, které se staví, také, zbývá nám asi 50 až 60 domů ve staré zástavbě. Lidé s tím až na pár výjimek všichni souhlasili," řekl starosta Němčic Jaroslav Špěpánek (SNK pro Němčice).

Nařízením Evropské komise musely vybudovat kanalizaci a čistit odpadní vody všechny obce nad 2000 obyvatel. Například Moravská Třebová napojila místní části, které dosud kanalizaci vůbec neměly. Projekt za 240 milionů korun kompletně dokončila po deseti letech loni.

Malé obce do 2000 obyvatel mají nyní šanci na dotace z ministerstva životního prostředí. O peníze budou žádat vodárny, které jsou v majetku obcí a měst, nikoliv soukromých firem.

Pro aglomerace Královéhradecka, Pardubicka, Plzeňska a Prahy má ministerstvo životního prostředí připraveno 720 milionů korun. Z podkladů ministerstva zemědělství totiž vyplývá, že více než 2300 malých obcí v České republice nemá žádnou kanalizaci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
jlc gcm
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist