https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-da-malym-vlastnikum-lesu-dotace-na-boj-s-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj dá malým vlastníkům lesů dotace na boj s kůrovcem

10.12.2019 00:13 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický kraj dá vlastníkům lesů s menší výměrou dotace na boj s kůrovcem. / Ilustrační foto
Pardubický kraj dá vlastníkům lesů s menší výměrou dotace na boj s kůrovcem. / Ilustrační foto
Pardubický kraj dá vlastníkům lesů s menší výměrou dotace na boj s kůrovcem. V rozpočtu na příští rok vyčlení až 30 milionů korun. Dnes ho bude schvalovat. Řekl to krajský radní Václav Kroutil (ČSSD).
 

"Budeme dávat 200 korun na kubík vytěženého a sanovaného dřeva. Osobně to vnímám tak, že nemáme brát ohled na to, kdo les vlastní, musíme k němu přistupovat jako k národnímu bohatství," řekl Kroutil.

O dotace se mohou hlásit majitelé, kteří mají do 50 hektarů lesa. Podle Kroutila jsou to už často lidé v důchodovém věku. Pomoci jim s těžbou mohou obce a dobrovolní hasiči, za dotace jim napadené dřevo vykácí, řekl Kroutil.

"Hasiči k tomu ze začátku přistupovali velmi vlažně. Postupně jsme si to vysvětlili," řekl Kroutil. Podle něj se celých 30 milionů korun v dotacích nevyčerpá, bude záležet na ochotě vlastníků se kůrovcem zabývat.

Podle lesníka Aleše Erbera, který je členem kůrovcového kalamitního štábu v Pardubickém kraji, je situace vážná. Nejhorší je situace na jihu kraje. "Kůrovcovou kalamitu zastavit nejde, lze ji zpomalit a rozložit v čase. Musíme rychle vyhledávat čerstvě napadené stromy," řekl Erber.

Současné lesy vypadají jako vojáci postavení do řady, při zakládání nových lesů by to tak již být nemělo. Stromy by lesníci měli sázet nepravidelněji, dál od sebe, lesy by měly být druhově pestré, mít různou výšku, řekl Erber

"Smrk pro dřevařskou výrobu budeme potřebovat vždy. Jen změníme jeho prostředí, kde roste. Velká potenciál má bříza a osika, vytvářejí lepší zázemí, aby smrk měl odolnější ekosystém a nebyl náchylný k usychání, napadení kůrovcem," řekl Erber.

Lesní družstvo Vysoké Chvojno hospodaří zhruba na 5000 hektarech, dalších 2000 hektarů patří jiným majitelům a družstvo se o ně stará. "Už delší čas těžíme 35.000 kubíků, přitom v minulosti jsme těžili o 10.000 kubíků méně. Dotýkají se nás problémy s odbytem i s cenami," řekl Charvát. V roce 2015 společnost dostávala za kůrovcové dřevo 1800 korun za metr krychlový, dnes cena klesla na 750 korun. "Není žádný všelék na kůrovce. Nová dřevina zase může přinést jiné patogeny. Na každé pasece se snažíme udržet víc druhů dřevin v naději, že něco z toho vydrží," řekl jednatel družstva Radomír Charvát.

Lesy loni pokrývaly téměř třetinu rozlohy Pardubického kraje, konkrétně 131.000 hektarů. Jehličnany tvoří čtyři pětiny porostu na lesních pozemcích. Lesní firmy loni vytěžily meziročně o čtvrtinu víc dřeva. Z toho množství dřeva, které je napadené kůrovcem a podobně, se zvýšilo trojnásobně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist