https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-udelil-elektrarne-chvaletice-emisni-vyjimku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj udělil elektrárně Chvaletice emisní výjimku

2.7.2019 00:41 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. / Ilustrační foto
Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Řekl to mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Ekologická organizace Greenpeace se proti rozhodnutí odvolá k ministerstvu životního prostředí.
 

Podle Bartáka krajský úřad elektrárně uložil mimo jiné povinnost předkládat jednou ročně, kromě zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení, i zprávu o provedených technických opatřeních na zařízení, která jednoznačně povedou k plnění emisních limitů nejpozději po uplynutí doby trvání výjimky, a to společně s analýzou jejich účinnosti. Úřad tak zjistí, zda není možné dobu trvání výjimky dále zkrátit.

"Bez splnění těchto opatření nebude možné po tomto datu jednotlivé bloky provozovat," uvedl Barták. "O přibližně dva roky jsme zkrátili dobu trvání pro rtuť a provozovatele jsme zavázali k provedení celé řady technických opatření do srpna 2021," doplnil.

"Výjimku považujeme za nepřijatelnou principiálně. Zkrátit ji jen o dva roky a jen u rtuti je výsměch," řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Greenpeace se proti výjimce odvolá k ministerstvu životního prostředí. "Krajský úřad Pardubického kraje dal dnes přednost miliardovým ziskům uhelného impéria Pavla Tykače před ochranou ovzduší a zdraví obyvatel. Je to ostuda, ale nikoliv překvapení, odbor životního prostředí krajského úřadu se totiž jako detašované pracoviště provozovatele elektrárny Chvaletice chová dlouhodobě," uvedl Rovenský.

Provozovatel elektrárny, společnost Sev.en EC, požadoval výjimku, aby mohl vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

Podle rozhodnutí může elektrárna mimo jiné provozovat od 17. srpna 2021 bloky B1 a B2, pouze budou-li na nich instalovány nízkoemisní hořáky LNB, u bloků B3 a B4 musí být provedena výměna a nový design práškovodů a vzduchovodů včetně instalace zařízení PF Master a Control Gate pro optimalizaci spalovacího procesu. Na všech blocích se musí opravit mlýnské okruhy, na některých zvýšit výkon ventilátorových mlýnů, instalovat frekvenční měniče k regulaci výkonu, nekatalytickou technologii a nové odlučovače, měření teplotního pole nebo opravit třídiče. Povinností je zavést kontinuální měření emisí rtuti ve spalinách.

Proti udělení výjimky byli i zastupitelé Pardubic. Namítali, že město je velmi znečištěné, leží na návětrné straně a důsledky emisí z elektrárny už pociťuje.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist