https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicky-kraj-zredukuje-autobusovou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubický kraj zredukuje autobusovou dopravu

16.11.2003 09:21 | PARDUBICE (ČIA)
Základní dopravní obslužnost Pardubického kraje zajišťovaná autobusovou dopravou sice zůstane pro příští rok na úrovni letošního roku, krajská rada však připravuje redukci nejztrátovějších spojů. Podle krajského radního zodpovědného za dopravu Miloslava Macely je cílem opatření zvýšit kvalitu a efektivitu dopravní obslužnosti. "Připravujeme seznam spojů, které budou na základě analýzy výše vybraného jízdného vypuštěny z jízdních řádů, a to k 14. prosinci 2003 a k 13. červnu 2004," řekl ČIA Macela.
 

Podle jeho slov se bude snižovat počet spojů zejména v období školních prázdnin. "Dále bude nutné znemožnit dotovat autobusové spoje, které jedou souběžně se spoji vlakovými," upozornil Macela. Zdůraznil zároveň, že se tato opatření nedotknou rozsahu dopravní obslužnosti. Zrušené spoje by totiž měly nahradit nové, které pojedou například v lepší časové poloze. "Návrhy na zavedení nových spojů mohou podávat obce a svazky obcí, dopravci a Pardubický kraj a jím zřizované organizace," dodal radní.

Pardubický kraj chystá rovněž významnou změnu financování autobusové dopravy. Ta by měla spočívat v tom, že kraj převezme odpovědnost za její a obce se budou podílet pouze na úhradě spojů zavedených nově na základě jejich návrhu nebo v případě, že budou trvat na zachování ztrátových spojů Základní principy tohoto systému již schválila krajská rada, nyní se čeká na verdikt zastupitelstva.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist