https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/park-v-hruskach-na-breclavsku-ceka-obnova-podle-navrhu-studentek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Park v Hruškách zničený tornádem čeká obnova podle návrhu studentek

26.2.2022 01:43 | BRNO (ČTK)
Obec Hrušky den po extrémní bouři (tornádu) na Břeclavsku a Hodonínsku 24. června 2021.
Obec Hrušky den po extrémní bouři (tornádu) na Břeclavsku a Hodonínsku 24. června 2021.
Foto | Martin Strachoň (Bazi) / Wikimedia Commons
S hrušňovým sadem, lesoparkem, dětským, workoutovým a fotbalovým hřištěm na místě parku Na Zahajce v Hruškách na Břeclavsku, který loni zničilo tornádo, počítá vítězný návrh šesti studentek Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Soutěže se zúčastnilo pět studentských týmů, vítězný návrh vybrala porota složená ze zástupců nadací a univerzity.
 

"Tornádo s sebou vzalo všechny stromy a zůstala po něm jen spoušť. Jsem rád, že se do obce postupně bude vracet zeleň. Místním bych moc přál tak krásný centrální park," uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL), který se zúčastnil vyhlášení soutěže.

Studenti pracovali na návrzích budoucí podoby parku, který se rozkládá na více než šesti hektarech, od loňského září. Vypracovat měli jednak studii, ale i dokumentaci pro územní řízení, na konci roku pak své práce představili i obyvatelům Hrušek. Zástupci univerzity společně s porotci z nadace Partnerství, Proměny a Via vybrali vítězný návrh. Vypracovaly ho Jana Dynková, Marie Kačalová, Johana Kratochvilová, Zuzana Ottová, Kristýna Tesková a Tereza Vašková.

Jejich návrh nyní převezmou další specialisté, kteří budou hledat cestu, jak jej uskutečnit. Práce by měly začít letos na podzim.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se loni prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest mrtvých lidí a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist