https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/park-v-olomouci-zdobi-obri-lavicka-vyrobena-z-torza-vzrostleho-jasanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Park v Olomouci zdobí obří lavička vyrobená z torza vzrostlého jasanu

10.2.2024 01:05 | OLOMOUC (ČTK)
Motorová pila
Motorová pila
Nevšední lavičku vytvořili v Čechových sadech u centra Olomouce pracovníci Výstaviště Flora z torza mohutného jasanu, které museli pokácet kvůli jeho špatné stabilitě. Z padlého kmene jasanu poté na místě vznikla obří lavička, na které zahradníci pomocí motorové pily vyryli i ozdobné ornamenty.
 

Jasan rostl v Čechových sadech zhruba 150 let, v poslední době ale výstaviště začalo zvažovat pokácení jeho torza. "Už před lety se bohužel ukázalo, že se jeho dny pomalu chýlí ke konci. Velikána především u kořenů a u paty kmene nezadržitelně trápila houbová choroba. Pro návštěvníky parku začalo být torzo nebezpečné, nebylo na co čekat. Každému kácení přitom předchází odborné posouzení stavu daného stromu," uvedlo na sociálních sítích Výstaviště Flora.

Zahradníci kmen jasanu zbavili v roce 2015 koruny a větví, torzo poté mohlo ještě několik let zůstat na místě. "Vznikl zde nový biotop pro hmyz a další živočichy. Nyní ale bylo třeba v zájmu bezpečnosti udělat další krok. Kmen musel k zemi, radost však dělá dál. Motorovou pilou zdobená obří lavička potěšila hlavně nejmenší návštěvníky parků," podotklo výstaviště.

Historie městských parků v Olomouci sahá do 20. let 19. století. Rozloha zeleného prstence tvořeného Smetanovými, Čechovými a Bezručovými sady se postupně rozrostla na více než 47 hektarů. Hlavní aleje měří téměř 2500 metrů. V Olomouci je dlouhodobě plánováno založení několika parků, například na Nových Sadech či na Lazcích. Odhadované náklady na tyto nové parky jsou zhruba 40 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist