https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parkovani-pro-elektromobily-a-sdilena-auta-bude-v-liberci-zadarmo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Parkování pro elektromobily a sdílená auta bude v Liberci zadarmo

15.7.2020 15:19 | LIBEREC (ČTK)
Cílem parkování zadarmo je podpora ekologicky šetrné dopravy. Ilustrační snímek.
Cílem parkování zadarmo je podpora ekologicky šetrné dopravy. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberec od srpna nebude na svých parkovištích vybírat parkovné za stání elektromobilů a sdílených aut v rámci takzvaného carsharingu. Cílem je podpora ekologicky šetrné dopravy. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Podmínkou pro bezplatné stání u elektromobilů je registrační značka EL. "Tato vozidla mohou parkovat na našich zpoplatněných stáních s automaty bezplatně bez jakékoliv další kartičky, anebo si ještě mohou vyřídit speciální elektrickou kartičku. A pak mohou parkovat i v takzvaných modrých zónách od 08:00 do 16:00," uvedl náměstek.

O značku EL mohou podle něj bezplatně žádat v registru vozidel majitelé aut na elektrický nebo vodíkový pohon, nebo i hybridní pohon, kdy hodnota emisí oxidu uhličitého je nejvýše 50 gramů na kilometr. Kolik takových aut asi po městě jezdí, náměstek neví. "Vlastním pozorováním se dá říci, že jsou to jednotky procent," řekl Šolc. Dva elektromobily využívá i radnice.

Na městských parkovištích v Liberci je asi 2200 parkovacích míst. Za hodinu se platí podle typu zóny od pěti do 40 korun. Bezplatně na nich budou moci stát i sdílená auta, která speciální značku nemají. "Sdílená vozidla můžou bezplatně parkovat v zónách placeného stání za podmínky, že budou mít vydanou parkovací kartu, která bude sloužit jako identifikace carsharingového vozidla," dodal Šolc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist