https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/patova-situace-v-anglicke-ulici-nastesti-vyresena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Patová situace v Anglické ulici naštěstí vyřešena

27.9.2000 20:09 | PRAHA (EkoList)
Téměř dvě a půl hodiny trvala nenásilná blokáda Anglické ulice, které se zúčastnilo 200 - 300 demonstrantů. Ti sem dorazili z povolené demonstrace na náměstí Míru, kterou na devátou hodinu ranní svolala Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG).
 

Demonstrantů se sešlo jen pár desítek - nejspíš byli vyčerpáni včerejším "náročným programem". Kolem poledne se jejich počet začal výrazně zvyšovat a stoupalo i jejich odhodlání, dokonce se pokusili napadnout ochranku štábu České televize. Když počet účastníků dosahoval přibližně dvou stovek, rozhodli se vyrazit na pochod, tím se ovšem z povoleného shromáždění stala akce nepovolená. Policisté na rozdíl od včerejška neponechali nic náhodě a jejich kordon okamžitě přehradil Anglickou ulici. Později policie postupně uzavřela všechny přístupové cesty na náměstí Míru.

Demonstranté však Anglickou ulici opustit nehodlali a usadili se před policejní štíty. V tu chvíli napochodoval do Anglické další policejní kordon a tím došlo k uvěznění demonstrantů z obou stran. Vznikly tak dva podobně hermeticky uzavřené prostory (náměstí Míru a Anglická ulice), v kterých ale panovala rozdílná pravidla hry. Z náměstí Míru byli nejprve někteří evidentně "neprotestující" spoluobčané po předložení občanského průkazu propouštěni, kdežto z Anglické se nedostal nikdo. Dokonce ani řádně označeným novinářům se nepodařilo odejít. Na velké ploše náměstí se ztrácelo pár desítek novinářů, demonstrantů a policistů, ale v Anglické ulici sedělo na zemi možná až 300 lidí.

Po neúspěšném vyjednávání s policisty o povolení údajně poklidného pochodu k pankrácké věznici, kde je od včerejška zadržována skupina aktivistů, se mezi lidmi začal pomalu šířit strach z možného policejního zákroku. Demonstranté se proto začali vybavovat letáčky, na kterých stálo "Bez násilí!", stejné heslo později ovládlo i ulici. Policisté odpovídali bušením obušků do svých štítů.

Další události v Anglické připomínaly spíš taneční párty, na kterou byli policejním kordonem dokonce vpuštěni i hudebníci. Ale čekání začínalo být již dlouhé. Demonstranté se rozhodovali, zda zahájí hladovku, prorazí policejní kordon, či odejdou po jednotlivcích. Tento návrh policie se u aktivistů setkal s pochopením, ale policie se rozhodla účastníky legitimovat, což se protestujícím nelíbilo.

Ve tři hodiny se situace konečně pohnula. Policie přistoupila na návrh, kdy asi deset aktivistů souhlasilo s legitimováním s tím, že jim bude umožněn pohyb na I.P. Pavlova a následně snad i k pankrácké věznici. Pro ostatní znamenal tento krok otevření kordonu a pokojný návrat na náměstí Míru. V půl čtvrté začali policisté uvolňovat i ostatní ulice a situace zase začínala připomínat legální mítink. Mezi policisty na náměstí Míru zavítal i prezident republiky Václav Havel. Poté se začali demonstranté (kterých bylo již 500) pomalu rozcházet, či spíše přesouvat jinam.


reklama

 
Josef Šťastna

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist