https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavel-koubek-dravce-budeme-hlidat-i-v-roce-2002
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel Koubek: Dravce budeme hlídat i v roce 2002

17.12.2001 10:44 | PRAHA (EkoList)
Už jedenáct let se snaží aktivisté z Klubu ochrany dravců a sov (KODAS) při ekologické organizaci Děti Země o záchranu některých dravých ptáků a "královen noci". Jednou z jejich nejviditelnějších aktivit jsou dorodružné terénní "Akce Falco" a "Akce Aquila". Akce Falco proběhla poprvé v roce 1990 - parta dobrovolníků hlídala po celou dobu až do vylétnutí mladých skupinku hnízd raroha velkého před pytláky a vykradači.
 

Pavel KoubekV roce 1992 přibyla Akce Aquila - strážci z KODAS začali hlídat také hnízda slovenských orlů skalních a královských. O tom, co se v rámci obou projektů podařilo a proč se bude hlídat i v příštím roce, jsme hovořili s Pavlem Koubkem z KODAS.

EkoList: Jak byste představil Akci Falco a Akci Aquila neznalému čtenáři?

Pavel Koubek: Jde o hlídání ohrožených hnízd vzácných dravců před vykrádáním pytláky i před obyčejným vyrušováním člověkem v době hnízdění. Ruší je turisté, horolezci, lesní těžba.

EkoList: Horolezci? Český horolezecký svaz má přece své zásady ochrany přírody, ne?

To je pravda. Jde ve velké většině o "černé horolezce", kteří ani nejsou členy svazu a provozují tedy svůj sport ilegálně a dokonce i v oblastech, kde je to zakázáno úplně, tedy i členům svazu.

EkoList: Obě akce koordinujete vy, tedy klub při Dětech Země. Jaké máte odborné zázemí?

KODAS zajišťuje nábor strážců a koordinaci - aby byli všichni tam, kde mají být a v době, kdy tam mají být. My jsme samozřejmě také ornitologové a trochu těm ptákům rozumíme. Odbornou koordinaci dělaji ale Agentura ochrany přírody a krajiny nebo jednotlivé správy daných CHKO nebo národních parků.

EkoList: Kde Akce Falco a Aquila probíhají? Pokud vím, začínalo se před jedenácti lety na Slovensku?

Vzhledem k tomu, že KODAS je česká organizace, jsme se přesunuli do Čech. Ale je to i díky tomu, že když jsme začínali, tak v ČR sokol nehnízdil vůbec, raroh v několika málo párech na jižní Moravě. Dnes tu už hnízdí deset párů sokolů a stejný počet rarohů. Takže máme dost práce tady. Na Slovensku by se jistě také pro nás práce našla, ale nemáme tolik strážců, abychom dokázali všechno pokrýt. Čili prioritou je pro nás práce v ČR a na Slovensku jen pomáháme prostřednictvím Akce Aquila.

EkoList: Spolupracujete tedy se slovenskými ochranáři, kterým se jen letos podařilo chytit několik českých pytláků, z nichž jeden byl dokonce odsouzen k nepodmíněnému trestu?

Spolupracujeme samozřejmě se všemi, kdo se ochraně dravců věnují.

EkoList: Jaké jsou výsledky po jedenácti letech?

Podařilo se nám ohlídat 14 sokolů stěhovavých, 19 orlů královských a 44 rarohů velkých. To jsou počty mláďat, která vylétla z hnízd, jež jsme hlídali. Lze to považovat za úspěch, ale vzhledem k tomu, že z deseti mláďat, která v sezóně vylétnou se tak dvě dožijí dospělosti...

EkoList: Proč se tak velké procento těchto ptáků nedožívá dospělosti?

Může za to chemizace zemědělství, někteří neukáznění myslivci, špatná konstrukce stožárů elektrického vedení. My se snažíme změnit spoustu věcí, na něž máme síly. Snažíme se otázku ochrany dravců popularizovat a propagovat. Spolupracujeme s lidmi a organizacemi, které se věnují třeba právě problematice sloupů elektrického vedení. Podíleli jsme se na mapování těch kritických míst, kde k úrazům ptáků dochází nejvíce a kde by měly být sloupy buď vyměněny, nebo alespoň vybaveny doplňky, které by ptákům zabránily na ně sedat. Spolupracujeme na projektu České společnosti ornitologické, který se zabývá obecně "ptačí kriminalitou". Tam patří pronásledování dravců některými - zdůrazňuji, že pouze některými - myslivci, chovateli holubů a drůbeže. Snažíme se dělat přednášky a besedy o dravcích, loni jsme natočili film o sovách...

EkoList: Jak se člověk může stát strážcem sokolího hnízda?

Musí mu být více než 18 let, musí být schopen obětovat týden svého času na hlídání a podřídit se při něm nezbytným pravidlům. Pokud toto splní, stačí, když se ozve naší koordinátorce Radce Jindrové. Kontakt najde i na našich internetových stránkách na adrese www.detizeme.cz/falco.

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist