https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-atomova-lobby-maae-jen-podporuje-privatizaci-cezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec: Atomová lobby MAAE jen podporuje privatizaci ČEZu

23.11.2001 17:40 | PRAHA (ČIA)
Pověřenec hornorakouské vlády pro jaderná zařízení Radko Pavlovec dnes prohlásil, že mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nemá ve skutečnosti za cíl posoudit bezpečnostní rizika plynoucí z jaderné elektrárny Temelín (JETE), ale pouze podpořit privatizaci energetického koncernu ČEZ. MAAE, kterou označil za "atomovou lobby", podle něj předstírá, že vykonala za týden to, co rakouskému expertnímu týmu trvalo nejméně šest měsíců.
 

Pavlovec zároveň obvinil předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danu Drábovou z předjímání výsledků zkoumání MAAE. Drábová dnes označila výsledky mise de facto za schválení bezpečnosti JETE. "Předsedkyně této instituce, které zákon přisuzuje nejvyšší kompetence, a která by mela garantovat absolutní nestrannost, jde tak daleko, že svými výroky dokonce předjímá definitivní vyjádření MAAE," uvádí dále Pavlovec.

Podle vyjádření tiskového mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře však SÚJB má k dispozici předběžné stanovisko komise. Jak prohlásil, v předběžných výsledcích byly zmíněny i některé nedostatky. Ty se mají týkat některých doporučení minulé prověrky z roku 1996, které se dosud nepodařilo zcela naplnit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist