https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-cez-byl-projektem-temelin-vytunelovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec: ČEZ byl projektem Temelín vytunelován

18.7.2001 13:54 | PRAHA (ČIA)
Zastavení projektu Temelín je ekonomicky výhodnějším řešením, než jeho dostavba a spuštění, protože zamezí prohloubení ztráty. "Jaderná lobby svým nekritickým prosazováním projektu Temelín proti všem ekonomickým pravidlům v podstatě vytunelovala společnost ČEZ," sdělil dnes ČIA pověřenec země Horní Rakousko pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec.
 

Zástupci ČEZu v posledních dnech argumentovali, že zastavení projektu Temelín bude znamenat ztrátu ve výši minimálně 115 miliard korun. "Tyto argumenty považuji za odborně nepodložené a dezinformační," řekl Pavlovec. Dodal také, že zástupci společnosti ČEZ se snaží vyvolat dojem, že pokračováním v dostavbě JE Temelín ztráty nevzniknou a investované prostředky je tedy možno tímto způsobem zachránit. "Ve skutečnosti ovšem ztráta ve výši zhruba 94 miliard korun již vznikla k dnešnímu dni zcela nezávisle na zastavení či pokračování projektu Temelín," řekl Pavlovec.

Zástupci ČEZu argumentem o ztrátě rovněž reagovaly na výzvu spolkové německé vlády k odstavení Temelína. "Prezentací tohoto údaje, tedy ztráty ve výši 115 miliard korun, se snažili vyvolat dojem, že zastavení projektu Temelín je z ekonomického hlediska nemožné. Dle mezinárodních standardů jsou ovšem všechny v sumě 115 miliard korun uvedené náklady tzv. "utopené náklady". Tyto náklady není již žádným rozhodnutím možno ovlivnit, v rozhodování o dostavbě či zastavení projektu Temelín tedy nehrají žádnou úlohu," dodal Pavlovec.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist