https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-si-stezuje-na-rozhodovani-sujb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec si stěžuje na rozhodování SÚJB

16.4.2003 14:56 | PRAHA (ČIA)
Nesouhlas s povolením běžného provozu II. bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) dnes vyjádřil hornorakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec. "Státní úřad pro jadernou bezpečnost pod vedením Dany Drábové zřejmě není schopen zajistit vysokou úroveň jaderné bezpečnosti. Postiženým občanům zbývá na obranu jejich zájmů jen nákladná a časově náročná cesta soudních žalob," dodal Pavlovec.
 

Podle Pavlovcova názoru předčasné povolení provozu souvisí s dodržením termínu předání ze strany generálního dodavatele JETE Škody Praha. Zmíněný podnik již musí zaplatit penále ve výši 600 milionů korun za nedostatky na prvním bloku. Obdobný vývoj v případě druhého bloku vedl k rychlému bankrotu pražské Škodovky. Pavlovec dodal, že všechna dosavadní povolení pro JETE byla udělena v rozporu s Atomovým zákonem. Ten podle něj požaduje, že každý, kdo využívá jadernou energie, musí dbát na to, aby toto jeho jednání bylo vyváženo přínosem, který vyváží rizika, která vznikají či mohou vzniknout. ČEZ a SÚJB však toto zákonné ustanovení podle Pavlovce zcela ignorují. "Ignorování zákonných ustavení je nutno interpretovat jako útok jaderné lobby na základy právního státu," zdůraznil.

JETE je majetkem elektrárenské společnosti ČEZ, která vyrábí 71 procent elektřiny v České republice. Druhý blok získal v pondělí 14. května večer povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k běžnému provozu na zkušební dobu 18 měsíců. Na prvním bloku JETE pracovníci dokončili plánovanou údržbu a výměnu paliva. Spuštěn bude okolo 20. dubna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist