https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-slouceni-cezu-a-distribuce-zvysi-ceny-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec: Sloučení ČEZu a distribuce zvýší ceny elektřiny

11.3.2002 13:09 | PRAHA (ČIA)
Plánované sloučení výrobní společnosti ČEZ s regionálními distributory elektřiny povede ke zvýšení cen pro spotřebitele. Tvrdí to zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. "Umožní to křížové subvencování ztrát z výroby zvýšenou cenou pro menší odběratele, zejména domácnosti," uvádí Pavlovec ve svém prohlášení.
 

Cenový strop pro prodej elektřiny určuje sice nezávislý Energetický regulační úřad (ERÚ), po loňském plošném zvýšení cen o 13 procent se ale o jeho nezávislosti začalo spekulovat. Spojení výroby a distribuce je podle Pavlovce pokusem obejít konkurenční prostředí, které vzniklo liberalizací 30 procent trhu začátkem letošního roku. "Je to pokračování v kolejích starého systému cenových regulací," tvrdí rakouský pověřenec.

Návrh na prodej státních podílů v distributorech společnosti ČEZ projednává dnes na svém pravidelném zasedání kabinet Miloše Zemana. Plán z dílny ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra počítá také s ovládnutím přenosové soustavy ČEPS státem. Dojde tak k posílení ČEZu a vytvoření předpokladu pro vstup do evropských struktur," tvrdí Grégrův resort.

K restrukturalizačnímu plánu přistoupilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poté, co bylo nuceno zrušit privatizační soutěž na prodej ČEZu kvůli údajně neuspokojivé poptávce. Následná únorová bilaterální jednání s potenciálními kupci skončila rovněž neúspěchem, takže prodej bude realizovat až nový kabinet po červnových volbách.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist