https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavlovec-zpusob-privatizace-cezu-je-rizen-zajmy-jaderne-lobby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavlovec: Způsob privatizace ČEZu je řízen zájmy jaderné lobby

7.9.2001 14:19 | PRAHA (ČIA)
Způsob a rychlost, jakým hodlá vláda ČR zprivatizovat elektroenergetiku, označil pověřenec hornorakouské vlády pro jaderná zařízení Radko Pavlovec za uspokojování zájmů jaderné lobby. "Vzniklý supermonopol a brzdění otevření trhu vládou zajistí co nejvyšší ceny po dobu příštích 10 let a odčerpá z kapes českých spotřebitelů desítky miliard korun," uvedl Pavlovec.
 

Pavlovec rovněž kritizoval překotné tempo privatizace (vláda ji chce uzavřít 14. prosince), které povede ke ztrátě až několika desítek miliard korun. "Privatizaci za těchto podmínek je proto nutno zastavit, vyčkat vyřešení problému Temelín a provést za řádných a transparentních podmínek," dodal.

Usnesení Evropského parlamentu, který připustil jako reálnou možnost zakonzervování jaderné elektrárny Temelín (JETE), označil Pavlovec jako "šanci, jak zabránit dalším miliardovým škodám." Dostavba a zprovoznění JETE je podle něj z ekonomického hlediska "zjevným nesmyslem". S povděkem pak Pavlovec kvitoval výzvu Evropského parlamentu Evropské komisi, aby prozkoumala možnost uznání části investice v JETE jako tzv. uvízlé náklady (stranded costs).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist