https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peking-odmitl-tvrzeni-trumpa-ze-zmeny-klimatu-jsou-cinsky-vymysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peking odmítl tvrzení Trumpa, že změny klimatu jsou čínský výmysl

17.11.2016 13:06 | PRAHA (ČTK)
Čína připomněla, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách. Na snímku Donald Trump.
Čína připomněla, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách. Na snímku Donald Trump.
Čína odmítla tvrzení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářství. Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min na klimatické konferenci v Marrákeši připomněl, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách.
 

Trump ve své předvolební kampani uvedl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Prohlásil také, že odstoupí od plánu svého předchůdce Baracka Obamy na snížení amerických emisí oxidu uhličitého skoro o třetinu během příštích 15 let.

Trump také tvrdil, že globální oteplování je poplašná zpráva vytvořená Čínou s cílem snížit konkurenceschopnost amerických výrobců.

"Když se podíváte na historii jednání o klimatických změnách, zjistíte, že je ve skutečnosti inicioval Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) s podporou (amerických) republikánů během vlády Ronalda Reagana a George Bushe staršího na konci 80. let," řekl ve středu náměstek šéfa čínské diplomacie Liou. Trumpa přitom vyzval, aby přijal "moudré rozhodnutí" ohledně závazku USA v boji proti globálnímu oteplování.

Před necelými třemi měsíci se ekologičtí aktivisté radovali, když největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína a USA ratifikovali pařížskou klimatickou dohodu. Dohoda vešla v platnost počátkem listopadu.

Šokující vítězství Trumpa v amerických prezidentských volbách by ale mohlo vše změnit, konstatoval list The Guardian. Tyto obavy vévodí stávající klimatické konferenci OSN, která v pátek končí v marockém městě Marrákeš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist