https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peking-splnil-cil-zlepseni-ovzdusi-stanoveny-pred-peti-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pekingu se lépe dýchá: Splnil cíle, které si stanovil před pěti lety

4.1.2018 15:30 (ČTK)
Je to lepší, ale ještě ne dost.
Je to lepší, ale ještě ne dost.
Čínská metropole Peking loni splnila cíl pro zlepšení kvality ovzduší, který úřady stanovily před pěti lety. Roční průměrná koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, poklesla oproti roku 2012 o 35,6 procenta.
 
Přispělo k tomu uzavření řady tepelných elektráren, téměř 2000 továren a také vyřazení více než dvou milionů vozidel s vysokými emisemi. Informoval o tom místní úřad pro ochranu životního prostředí.

Čínská metropole nařídila v rámci svého akčního plánu v roce 2013 snížit průměrnou koncentraci miniaturních prachových částic na méně než 60 mikrogramů na metr krychlový. Úřady k plánu přistoupily pod tlakem veřejnosti, kterou čím dál víc znepokojuje špatný stav životního prostředí a s tím spojené zdravotní problémy.

Uzavřeny byly stovky cementáren, sléváren i továren na výrobu nábytku, které se nacházely v okolí Pekingu. Topení na uhlí v domácnostech bylo postupně nahrazováno plynem či elektřinou.

Pekingský úřad pro ochranu životního prostředí nicméně připustil, že ke splnění cíle letos pomohlo také sušší a větrnější počasí v oblasti hlavního města, především ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku.

Průměrná hustota PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) nakonec dosáhla v roce 2017 v Pekingu 58 mikrogramů na metr krychlový, což je o 35,6 procenta méně než v roce 2012. Agentura Reuters ale připomněla, že Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby maximální koncentrace PM 2,5 nepřesáhla dlouhodobě hodnotu deseti mikrogramů na metr krychlový.

Snížit koncentraci miniaturních škodlivých prachových částic se povedlo i v provincii Che-pej, která obklopuje Peking a je hlavním zdrojem smogu, jenž pravidelně v zimních měsících zahaluje metropoli. Hustota PM 2,5 zde loni byla v průměru 65 mikrogramů na metr krychlový.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist