https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/penize-z-eu-na-bse-nejspis-budou-ale-pozdeji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peníze z EU na BSE nejspíš budou, ale později

13.9.2001 13:52 | PRAHA (ČIA)
Na reakci několika komisařů Evropské unie ohledně žádosti ČR o částečnou kompenzaci nákladů na vyšetřování skotu na nemoc šílených krav - BSE, dosud naše země čeká. V rozhovoru pro ČIA to dnes řekl náměstek ministra zemědělství a hlavní zemědělský vyjednavač ČR s unií Tomáš Zídek.
 

Odpověď přitom podle Zídka v nejbližších dnech "rozhodně nepřijde". "Evropská unie je sice připravena poskytnout kompenzace za vyšetřování skotu na BSE i kandidátským zemím, nemá však pro takový krok legislativní oporu ve svých zákonech. Proto musí nejprve připravit ekonomicko-legislativní řešení, a to nějakou dobu potrvá," konstatoval Zídek.

ČR podle jeho slov obdržela již v srpnu odpověď komisaře EU pro ochranu spotřebitele Davida Byrneho. Byrne tehdy podle Zídka ve své odpovědi doporučil jednání s dalšími komisaři EU, zejména s komisařem pro zemědělství a rybolov Franzem Fischlerem a komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem. To česká strana podle Zídka učinila a nyní čeká na jejich odpověď. EU nabídla kandidátským zemím včetně ČR spoluúčast na financování testování skotu na BSE na technických konzultacích v Bruselu koncem letošního června. Oficiální žádost o nabízené peníze odeslala česká strana 20. července, na tuto aktivitu již EU prostřednictvím komisaře Byrneho odpověděla.

Evropská unie se rozhodla ze svého rozpočtu poskytnout jednotlivým členským zemím příspěvek na jedno vyšetření BSE, a to do výše 30 eur, v červenci letošního roku. Podle názoru české strany by měla ČR požadovat spoluúčast na financování testů ve stejné míře. Jeden test metodou Western Blot švýcarské firmy Prionics, který se v ČR používá, přitom stojí 1600 korun.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist