https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peoples-daily-automobily-jsou-nejvetsim-zdrojem-znecisteni-cinskych-mest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

People's Daily: Automobily jsou největším zdrojem znečištění čínských měst

26.2.2004 13:17 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
"Kvůli posedlosti automobilismem velké části čínské veřejnosti, se z dopravy stal nejvýzamnější faktor znečištění ve velkých i středních městech," řekl Wang Zuyang, ředitel Čínské asociace průmyslové ochrany životního prostředí na prvním Mezinárodním vědeckém fóru o ekologických automobilech 2004.
 

Podle Wanga se v tomto století výroba čínského automobilového průmyslu již zdvojnásobila a v minulém roce překročila hranici 4 milionů nových vozů. Prudké rozšíření automobilismu je možné pozorovat především v bohatých a velkých městech. Jenže dopravní prostředky domácí výroby bohužel zdaleka nedosahují parametrů běžných u osobních i nákladních automobilů v rozvinutých státech. Emise nebezpečných látek u čínských vozů několikanásobně přesahují limity jejich zahraničních protějšků. Přitom doprava v čínských městech je velmi hustá a využívanost jednotlivých automobilů dosahuje až 80 %.

Automobily ovšem nepůsobí na životní prostředí jen při svém provozu, ale také při výrobě a likvidaci. Wang hovoří o čtyřech typech znečištění během výroby a provozu každého vozu. Objemný odpad jako je struska, znečištěná voda a emise škodlivých plynů vznikají při jízdě automobilem i při jeho montáži a při tavbě oceli, ze které vzniká celá řada součástek. K ničení životního prostředí dochází často i v případě, kdy nejsou správně dodrženy všechny bezpečnostní předpisy, k čemuž často dochází například při používání barev v automobilkách. Během vlastního provozu automobilu vzniká navíc ještě prach, zbytkové plyny a hluk. K produkci dalších nebezpečných látek dochází ale i při likvidaci vozidel, která již dosloužila.

Ředitel Wang navrhuje zavést nařízení, která by předcházela problémům se znečištěním z automobilové dopravy. Podle něj by řešením bylo přejít na kvalitnější palivo s nižším množstvím škodlivých látek, eliminace zbytkových plynů používáním lepších technologií, výrazná podpora veřejné dopravy a zajištění kvalitnějších opravárenskéch služeb pro majitele automobilů.

Podle textuPeople's Daily Online 23. 02. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist