https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peruanska-vlada-vyhlasila-v-lime-zakaz-vychazeni-chce-zklidnit-protesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peruánská vláda vyhlásila v Limě zákaz vycházení, chce zklidnit protesty kvůli cenám paliva a hnojiv Aktualizováno

5.4.2022 11:02 | LIMA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Peruánský prezident Pedro Castillo dnes vyhlásil v metropoli Limě zákaz vycházení ve snaze potlačit protesty proti rychle rostoucím cenám paliva a hnojiv, které se několik dní šíří touto jihoamerickou zemí. V pondělí vypukla další vlna demonstrací proti zvyšujícím se nákladům, které způsobil ruský útok na Ukrajinu. Zákaz vycházení se týká zhruba deseti milionů lidí, uvedla agentura Reuters.

 

Kabinet vyhlásil zákaz vycházení od úterních dvou ráno do půlnoci (9:00 až středečních 7:00 SELČ), "aby ochránil základní práva lidí", řekl v televizním projevu několik hodin před začátkem zákazu Castillo.

Opatření vyhlášené krátce před půlnocí překvapilo dnes ráno místního času mnoho lidí, kteří se vydali do ulic, uvedla agentura EFE. Výjimku ze zákazu vycházení mají jen zaměstnanci nutní pro chod státu a poskytování základních služeb. Lidé v ulicích se hlavně sháněli po dopravních prostředcích, aby se mohli dostat na pracoviště.

Zákaz vycházení odmítl úřad ombudsmana, který ho označil za neústavní a vyzval k jeho okamžitého zrušení. Obdobně se vyjádřili i zástupci opozice. Naopak premiér Aníbal Torres řekl, že vláda by zákaz vycházení mohla prodloužit a rozšířit i na další oblasti v zemi, "pokud se situace nezmění". Dnes večer bude Castillo hájit opatření před parlamentem.

Protesty vypukly minulý týden ve venkovských oblastech země, od té doby se však začaly šířit do dalších částí Peru. Postupně se přitom na některých místech vyhrocují, při potyčkách s policisty podle vlády zemřeli nejméně čtyři lidé. Ve městě Ica na jihu země protestující zapalovali mýtné brány a útočili na strážce pořádku.

Někteří farmáři a řidiči kamionů minulý týden zablokovali dálnice vedoucí do Limy, což v metropoli vedlo k náhlému zvýšení cen potravin a v některých případech i k rabování obchodů. Na řadě míst rovněž úřady zrušily výuku.

Protesty jsou podle agentury Reuters nepříjemným obratem pro levicového prezidenta Castilla, který byl před nástupem do funkce farmářem a učitelem a do úřadu se loni dostal díky velké podpoře u chudšího venkovského obyvatelstva.

Jeho oblíbenost však rychle opadla, a to i na venkově, a nyní se celostátně pohybuje kolem 25 procent. Castillo již překonal dva pokusy o odvolání z funkce a mnohokrát obměnil svůj kabinet.

Vláda se o víkendu snažila zklidnit situaci v zemi návrhem, podle nějž by zrušila téměř veškeré daně na pohonné hmoty a zároveň zvýšila minimální mzdu o deset procent. Peru rovněž vyhlásilo stav nouze pro svůj zemědělský sektor, jemuž se nedostává hnojiva v důsledku západních sankcí vůči Rusku, které je jejich velkým vývozcem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist