https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pesan-zakon-o-potravinarske-inspekci-muze-likvidovat-podnikatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pešán: Zákon o potravinářské inspekci může likvidovat podnikatele

2.11.2001 16:47 | PRAHA (ČIA)
Návrh zákona o Státní zemědělské potravinářské inspekci (SZPI) propuštěný sněmovnou do druhého čtení může ve svých důsledcích zlikvidovat potravinářské výrobce. V rozhovoru pro ČIA to dnes uvedl místopředseda zemědělského výboru parlamentu a zpravodaj zmíněného zákona Jaroslav Pešán (ODS).
 

"Návrh zákona obsahuje přinejmenším dva zásadní problémy. Stanovuje totiž možnost sankcí, které má SZPI, a zatímco u pokut, které mohou dosahovat i milionu korun, podléhá jejich udělení správnímu řádu, tak u sankcí, kde může inspektor zastavit na základě zjištěných nedostatků výrobku, lze uvažovat o ztrátách i v řádech několika milionů korun, a to je mimo správní řád. S tím absolutně nesouhlasím a to se musí v zákoně upravit, neboť je nepřípustné, aby bylo možné se při takovémto rozhodnutí vyhnout správnímu řádu a nechat rozhodnutí na tom, že se postižený může odvolat k řediteli pobočky SZPI a jeho rozhodnutí je konečné. To dává příliš velké pravomoci rozhodovacímu orgánu a skýtá potenciální riziko naprosté likvidace výrobce," konstatoval Pešán. Dalším problémem je podle něj absence výběrových řízení při výběru akreditovaných laboratoří.

Důvodem zákona o SZPI jsou podle ministerstva zemědělství změny v předpisech upravujících činnost inspekce, potřeba harmonizace s legislativou EU, změny v podnikatelských vztazích a nové územní členění státu. Zákon má zajistit kontrolní činnost SZPI v návaznosti na nově vzniklé kraje a především zavádí nová oprávnění při vydávání osvědčení jakosti potravin nebo surovin určených k jejich výrobě, včetně čerstvého ovoce a zeleniny, a pravidla zápisu označení původu a zeměpisných označení do rejstříku Úřadu průmyslového vlastnictví. Zákon rozšiřuje dosavadní kompetence SZPI, a to v oblasti spolupráce s dozorovými orgány Evropského společenství a celními orgány při propouštění zboží na území ČR a stanovuje povinnost podnikatelů oznámit při uvádění čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a konzumních brambor na trh tuto skutečnost dozorovému orgánu SZPI.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist