https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestitele-uvedli-do-klidu-pres-100-tisic-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitelé uvedli do klidu přes 100 tisíc hektarů

27.4.2001 14:14 | PRAHA (ČIA)
Celkem 5,8 procenta, tedy zhruba 114 tisíc hektarů z celkové rozlohy orné půdy 1976 tisíc hektarů uvedli v rámci nového programu státní podpory (tzv. set - aside) v letošním roce zemědělci. "Odezva na tento program je tedy příznivá," konstatoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.
 

"Půdu uvedenou do klidu využijí letos zemědělci zhruba ze 70 tisíc hektarů k pěstování řepky olejné na výrobu metelyesteru řepkového oleje, na dalších cca 40 tisíc hektarů budou pěstovat plodiny na zelené hnojení a na zbytku plochy jiné plodiny jako len nebo tritikale k energetickým účelům. Na každý hektar takto využívané orné půdy obdrží zemědělec od Státního zemědělského intervenčního fondu podporu ve výši 5,5 tisíce korun s výjimkou lnu přadného, kde podpora činí sedm tisíc korun na hektar. Do současné doby se o tuto podporu, poskytovanou na základě Vládního nařízení číslo 86/2001, přihlásilo na 3 900 žadatelů. Program předpokládá, že zemědělci postupně uvedou do klidu pět až 10 procent celkové výměry orné půdy. Jejich zájem o tento způsob hospodárného snížení zornění představuje významný krok k přiblížení se pravidlům Společné zemědělské politiky EU a zvyšuje stupeň využití mimoprodukčních funkcí zemědělství v ČR," konstatoval Kovář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist