https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pet-francouzskych-mest-vcetne-parize-zakaze-uzivani-pesticidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět francouzských měst včetně Paříže zakáže užívání pesticidů

13.9.2019 00:11 (ČTK)
Pět velkých francouzských měst včera oznámilo, že na svém území zakážou používání pesticidů. / Ilustrační foto
Pět velkých francouzských měst včera oznámilo, že na svém území zakážou používání pesticidů. / Ilustrační foto
Pět velkých francouzských měst včera oznámilo, že na svém území zakážou používání pesticidů. Chtějí tak přispět k debatě o používání chemikálií v zemědělství, která se nyní ve Francii vede, a napomoci ke změně zákona na celostátní úrovni. O kroku, ke kterému přistoupila města Paříž, Lille, Nantes, Grenoble a Clermont-Ferrand, informovala agentura AFP.
 

Města ve společném prohlášení uvedla, že chtějí změnit platný zákon a "přispět k ochraně dědictví nevyčíslitelné hodnoty, jakým je biodiverzita na našem území, a k ochraně zdraví našich spoluobčanů".

Agentura AFP upozornila, že krok měst, na jejichž území se nenachází velké zemědělské plochy, je spíše symbolickým gestem. Zákon z roku 2017 už navíc používání chemikálií při péči o zelené plochy ve městech zakazuje. Od ledna letošního roku mohou používat i soukromí zahrádkáři při péči o své pozemky jen výrobky na přírodní bázi. Ve městech tak chemikálie mohou dál využívat prakticky už jen velké společnosti, například železniční společnost SNCF, která používá glyfosát na odplevelení kolejí a jejich bezprostředního okolí.

"V Lille nemáme pole, ale máme například všechny ty koleje patřící SNCF a ty se často nachází blízko obydlí," uvedl zastupitel tohoto severofrancouzského města Stéphane Baly. Podle něj je cílem aktuálního kroku pětice měst především "zlomit vládu". Města chtějí podpořit také starosty menších obcí na venkově, kteří podobné zákazy v minulosti přijali, setkali se ale s odporem místních prefektur.

Vláda se na nátlak starostů venkovských obcí, kteří ji obviňují z nečinnosti, rozhodla před časem přijmout zákon, který zakáže používání chemikálií na polích ve vzdálenosti pět až deset metrů od nejbližšího obydlí. Konkrétní vzdálenost má záviset na druhu pěstované plodiny. Podle kritiků je ale takové rozhodnutí nedostatečné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist