https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-kaceni-na-sumave-podporilo-18-tisic-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti kácení na Šumavě podpořilo 18 tisíc lidí

26.9.2003 11:19 | PRAHA (EkoList)
Více než osmnáct tisíc lidí podpořilo petici, která požaduje, aby se Šumava změnila ve skutečný národní park. Aktivisté z Hnutí DUHA včera podpisové archy předali ministerstvu životního prostředí.
 

Signatáři petice požadují zachování rozlohy a statutu národního parku, zastavení kácení v nejcennějších částech Šumavy, dále pak respektování mezinárodních standardů pro národní parky a dodržování základních principů ochrany přírody - včetně ochrany přirozených proměn pralesovitých ekosystémů a zákazu vytvářet kácením holiny.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA (vlevo) předává petici zástupcům MŽP Karolíně Šůlové a Danielu Vondroušovi.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

Ministerstvo životního prostředí má v nejbližších dnech vyhlásit novou koncepci péče o šumavský národní park. Koncepce má zahrnout i doporučení expertů Světového svazu ochrany přírody (IUCN). Ti ve své březnové zprávě upozornili na nekoncepčnost a nekompetentnost vedení správy národního parku, kritizovali roztříštění nejpřísněji chráněných, tzv. prvních zón parku do desítek malých ostrůvků, kácení v prvních zónách a vznik velkých holin uprostřed chráněného území.

Podle Hnutí DUHA podepsalo v srpnu petici v národním parku přes tisíc turistů během deseti dnů. Podle nezávislého mezinárodního průzkumu veřejného mínění se 61 % dotázaných v České republice postavilo proti kácení stromů v národních parcích.

"Česká veřejnost chce, aby Šumava byla skutečným národním parkem, bez vykácených holin a bez kácení v unikátních zbytcích pralesů. Tisíce podpisů pod peticí a průzkumy veřejného mínění potvrzují, že lidé už nechtějí další kácení a holosečnou těžbu uprostřed vzácného národního parku," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA.

Petici, kterou převzal z rukou aktivistů tajemník ministra Ambrozka Daniel Vondrouš, podpořila i řada známých osobností jako Jiří Suchý, Petr Vacek, Karel Šíp, Jiří Lábus, poslankyně Táňa Fischerová, zpěvák Pavel Dobeš či spisovatelé Ludvík Vaculík a Tereza Boučková. Členy petičního výboru jsou například přírodovědec profesor Rudolf Rozkošný, spisovatel Ivan Klíma a herečka Jiřina Jirásková.

"Národní park má sloužit ochraně naší společné přírody, nikoliv dřevařským společnostem a dalším privátním zájmům," dodává Kotecký.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist