https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-navrhu-zakona-o-odpadech-podepsalo-800-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti návrhu zákona o odpadech podepsalo 800 obcí

2.3.2017 08:30 (ČTK)
Obcí podepsali petici proti návrhu zákona o odpadech. Obce nesouhlasí se zdražováním a s centrálním přerozdělováním ekologické daně, které návrh zákona předpokládá.
Obcí podepsali petici proti návrhu zákona o odpadech. Obce nesouhlasí se zdražováním a s centrálním přerozdělováním ekologické daně, které návrh zákona předpokládá.
Zhruba 800 měst a obcí podepsalo petici proti návrhu zákona o odpadech, který připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Obcím se nelíbí navrhované razantní navýšení poplatků a nákladů na odpadové hospodářství, které by se promítlo do jejich rozpočtu. Upozorňují také na nesoulad navrhované normy s připravovanou evropskou legislativou. ČTK to včera sdělil mluvčí Sdružení místních samospráv ČR Tomáš Chmela.
 

Obce nesouhlasí se zdražováním a s centrálním přerozdělováním ekologické daně, které návrh zákona předpokládá. Kritizují rovněž další administrativní zatížení obcí, které by zákon vyvolal, a přehnanou přísnost zákona. Vadí jim, že současný návrh dostatečně nezohledňuje evropské recyklační cíle a neobsahuje adekvátní studii, která by vyčíslila dopad normy na občany a obce.

Se schvalováním zákona by se podle Chmely mělo počkat až do doby, kdy budou nově upraveny evropské předpisy, o kterých nyní jedná Evropský parlament. "Obce se plně ztotožňují s potřebou plnit stanovené evropské cíle, ale není zřejmé, proč by Česká republika měla mít cíle přísnější než EU," uvedl v tiskové zprávě.

Po nové odpadové legislativě volají odborníci mnoho let a vláda ve svém programovém prohlášení slíbila, že ji připraví. MŽP pracovalo na novele zákona o odpadech dva roky. Ministr Richard Brabec (ANO) na začátku roku připustil, že vzhledem k množství připomínek se v tomto volebním období přijmout nestihne.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist