https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/phare-podpori-na-klatovsku-vyuziti-odpadu-jako-zdroj-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Phare podpoří na Klatovsku využití odpadů jako zdroj energie

17.5.2001 16:18 | HRADEŠICE (ČIA)
Využití odpadů na vytápění a výrobu elektrické energie chystá ve spolupráci s fondy Evropské unie a bavorskými odborníky sdružení obcí Slavník na Klatovsku. Podle připravovaného projektu má v Hradešicích do tří let vzniknout kogenerační a fermentační jednotka se speciální technologií na distribuci a zpracování plynu, získaného z organických odpadů. "Zatím jsme z programu Phare dostali dotaci čtyři tisíce euro na vypracování studie proveditelnosti. Ta má být hotova do října," uvedl dnes pro ČIA hradešický starosta František Balíček.
 

Jak dále upřesnil, získali by know-how pro využití bavorského modelu Totaler. "Pro zpracování se počítá s kanalizačními odpady, vepřovým a hovězím hnojem a odpady z nedaleké továrny na zpracování brambor. V případě kladného vyjádření odborníků by Phare přispělo na náklady asi ze 70 procent," informoval Balíček. Zájem o pilotní projekt má ale také ministerstvo životního prostředí. "Angažují se i české firmy, které by rády dodaly technologii," dodal.

Podle předběžných plánů by mikroregion v rámci projektu měl ušetřit na budování čistírny odpadních vod, získal by vlastní zdroj plynu a vyrobenou elektřinu by využíval například na veřejné osvětlení, nebo by ji prodával distribuční společnosti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist